Делян Добрев смълча БНР и… ГЕРБ: Аз в кабинет с Киро и Асен няма да вляза! Искат да ги перем

7 Dni Bulgaria30.04.2023
1

„Аз лично не искам да управлявам с ПП и ДБ. Не виждам с какво те могат да допринесат в един кабинет“. Това заяви пред БНР Делян Добрев.

„През последните две години видяхме на какво са способни. Имаме рекорден брой бързи кредити за всички времена. Положението е трагично. Не виждам варианти, в които ние бихме могли да си сътрудничим. Техните политики са грешни“, каза той.

ПП и ДБ са много объркани, защото не виждам как ще обяснят на своите избиратели, че изработват управленска програма с ГЕРБ, отбеляза Добрев.

„По време на цялата кампания обясняваха ,че сме лошите и трябва да останем извън властта. Сега използват ГЕРБ, за да се докопат до властта. Това е много шизофренно поведение. Не може да спечелиш 600 хиляди гласа на база на тази реторика и след това да стоиш на една маса и да правиш съвместни пресконференции. И това ако не е измама?“, пита той.

Ако те искаха наистина нещо да се случи и бяха конструктивни, това означаваше да се търси общ кабинет, а не да предлагат Асен Василев, Кирил Петков и Рашков за министри, смята Добрев.

Според него, темата за бюджета е ключова.

„Последните три бюджета на България са правени от Асен Василев. Има си ясен отговорник за тези дефицити. 13.5 млрд. нови дългове за 2023 година. През последните 30 години сме теглили средно по 1 милиард. 12 милиарда дефицит. Асен Василев се опитва да ни изкара пералня – да изперем неговия провал. Той иска ние да отхвърлим бюджета на първо четене, да кажем, че служебния кабинет е сбъркал в сметката и да го върнем да оправя кашата, т.е. да реже разходи“, обясни депутатът от ГЕРБ.

От ПП настояваха да запишем в правилника на НС, че невъзможността да се разглежда 3 месеца отхвърлен законопроект не важи за бюджета, съобщи още той.

„Те поръчваха, ядоха и се веселиха през последните две години, а сега пристигна сметката и те започнаха кавгата. Правилният подход е НС да не отхвърля бюджета и да се направят промени между първо и второ четене“, смята Добрев.

Надявам се този парламент да успее да състави правителство, но без ПП, заяви още той.

„Нови избори ще са най-лошият изход от ситуацията. 5 пъти получаваме един и същи резултат. Нищо по-различно няма да се случи. Ако не се намери сега изход, то няма да може и в 50-тото НС. Хората искат да съставим коалиция и да управляваме заедно. Трябва да се говори с всички останали партии, без „Възраждане“. Съжалявам, че този път ДБ е в коалиция с ПП и сякаш те не участват във взимането на решенията там. В 48 -то НС имахме добра комуникация с тях“, каза още той.

„Не виждам какво правят заедно от самото начало. Едната има лява, другата дясна икономическа политика. Те винаги са гласували различно. Нямат нищо общо, освен амбицията им да имат кмет на София. Заради тази жажда да превземат местната власт в София, те правят противоестествени коалиции. Не може да жертваш държавата, за да имаш кмет на София. Готови сме да понесем електорална щета, за да има правителство“, категоричен е още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ