Сашо от затвора в Кремиковци: Живеем в ад! Дават ни вода с пясък. Младо момче виеше от болка всеки ден

Затвор

Макар да са нарушили закона, някои от тях по брутален начин, и те искат да има човешко отношение към тях. Това става ясно от разказа на един от затворниците в Кремиковци, който е представен с името Сашо.

Той твърди, че ръководството на затвора нарочно тормози физически и психически затворниците. Причината е зараждащ се бунт заради смъртта на едно момче.

„Тук буквално ни измъчват нарочно. Има режим на тока и на топлата вода. Всъщност има режим на водата като цяло. Случвало се е с часове да няма вода. Сами се сещате каква смрад има, когато през тоалетната минат няколко човека и няма вода. Ако изобщо ни донесат вода за пиене, тя е с пясък, не знам откъде я намират такава.“, споделя Сашо.

Според него причината за изтезанията се корени в това, че затворниците са недоволни и се бунтуват, че наскоро е починало младо момче. То се е споминало от рак на стомаха.

„Получи рак на стомаха от ужасната храна. Хранят ни като кучета. За тях явно не сме хора. Никаква помощ не му бе оказана, даже обезболяващи не му дадоха, момчето виеше от болка всеки ден“, казва още затворникът.

Когато някой имал нужда от зъболекар, ситуацията била същата. На никого не му се занимавало да слага вериги по краката на затворника, да го придружава с автомобил до зъболекарски кабинет, както е по закон. Надзирателите се правели на ударени, когато някой им кажел, че го боли зъб.

Парното пък се пускало само за 2 часа на денонощие. В по-студените дни наставал кучешки студ в затвора.

Сашо твърди, че има и психически тормоз. Например дрехите, които близките на затворниците им изпращали, били нарязвани под предтекст, че може да има забранени субстанции в тях. След това ги изхвърляли. Съдбата на колетите също не била много по-различна.

Всеки затворник имал право на две телефонни обаждания на седмица, които били за по няколко минути. Често надзирателите се гаврели с тях, като не ги оставяли да ги проведат докрай.

Източник: Уикенд



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ