Поредна гавра с пенсионерите: Отново студен душ за пенсиите! Засегнати са над 10 000 възрастни

пенсионери пенсии

Получават ли реално хората втора пенсия от частните пенсионни фондове? Оказва се, че тя остава мираж за 91% от всички 12 862-ма, които вече получават плащания от универсалните пенсионни фондове. Едва 1184 човека взимат пожизнена пенсия, или това са 9,2 на сто от всички. Само те получават пожизнено допълнителна сума заедно с пенсията си от НОИ, предава Стандарт.

Останалите 11 678 човека взимат разсрочени плащания и след като сумите им бъдат изплатени, няма да получават пари към държавната си пенсия, която обаче ще остане намалена с близо 10 на сто заради вноските във втория стълб на пенсионната система.

Това показват окончателните данни на Комисията за финансов надзор за 2022 г., обявени преди дни. Причината е ясна – хората от първите кохорти пенсионери, взимащи пари от втория стълб, нямат достатъчно натрупвания в индивидуалните си партиди, тъй като са внасяли средства там едва по няколко години. В момента намалението на държавната пенсия е с около 10 на сто за хора с трудова кариера без прекъсване от 2002 г. насам.

За да се получава пожизнена пенсия, човек трябва да има натрупани пари, достатъчни за изплащането на минимална сума на месец, която е определена в закона като 15% от минималната държавна пенсия. При 467 лева минимална пенсия в момента, това означава, че човек трябва да има натрупана сума, за да взима по 70 лева на месец в продължение на 17-18 години, или над 15 000 лева.

При ново увеличаване на минималната пенсия, каквото например предстои от 1 юли, то тази сума отново расте и става все по-трудно за хората да изпълнят условията, за да получат пожизнена пенсия, информира Дарик.

Оказва се, че близо 92% от пенсионерите взимат парите си накуп или разсрочено. Наведнъж може да вземете парите си, ако имате в партидата си натрупани средства в размер по-малък от три минимални пенсии или това са 1401 лева към момента. Ако минималната пенсия стане 523 лева, каквито са заложените параметри в бюджета, то от 1 юли нужната сума ще стане 1569 лева.

Ако човек има повече от 1401 лева, но по-малко от 15 000 лева, колкото трябват за пожизнена пенсия, то може да вземе парите си от частния фонд на няколко транша. Изплащането на вторите пенсии започна през септември 2021 г. Според данните на КФН за периода от септември 2021 г. до края на годината са сключени само 270 договора за пожизнено изплащане на пенсия, други 1863 човека са подписали договори за разсрочено плащане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ