За месец – 13 трупа в Кърджалийско! Жители живеят в страх, местната ловна дружинка е вдигната на крак

кмет

Вълци нападат стадата на животновъди в кърджалийското село Велишане. Само за месец има убити 13 животни. Местните са се обърнали за помощ към Държавното ловно стопанство.

Най-пресният случай е от преди дни, когато хищници нападат току-що отелила се крава. Животното е част от стопанството на кмета Севим Салиф.

„Какво да видя, с жената излязохме и видяхме, че кравата цялата е изядена отзад, цялата е в кръв, няма признаци за спасение“, каза кметът.

От декември насам вълци са убили 8 крави, кон и около 30 овце и кози. Загубите са големи, тъй като животновъдството е единственият поминък на хората тук.

„В района на Велишане има около 400 овце и 250 крави. Регистрирани са 20 земеделски производители, които се изхранват благодарение на животновъдството“, каза още кметът.

Проведени са разговори с Държавно ловно стопанство „Женда“ и Ловно-рибарското дружество в Кърджали. Тъй като груповият лов е забранен, ще бъдат издадени индивидуални разрешителни за отстрелване на хищници.

„Ловците ще бъдат предложени от председателите на дружинките и тогава ловното дружество ще издаде самото разрешение за лов на хищници“, каза старши-лесничеят от ДЛС „Женда“ – Кърджали, Юксел Реджеб.

„Камерите в района показват, че има вълци. За мен лично популацията им е увеличена в тези райони“, коментира и ловният надзирател Христо Христов пред Bulgaria ON AIR.

За миналогодишния ловен сезон на територията на Ловно стопанство „Женда“ са отстреляни 7 вълка, пет от които с в района на Велишане.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ