Демерджиев хвърли бомбата: Имаме заподозрени за атентата срещу главния прокурор

иван демерджиев

Имаме заподозрени за опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев, но не мога да изпадам в подробности. Това каза вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев на излизане от Министерския съвет.

„Имаме много насоки, разследването тече. Очевидно е, обаче, че нивото на сигурност на колите, с които разполага НСО, трябва да е повишено, защото това, което се е оказало решаващо, е била бронировката на автомобила на главния прокурор Иван Гешев“, каза Демерджиев след спешното съвещание на всички специализирани институции и служби, свикано от премиера Гълъб Донев в Министерския съвет.

„Това е автомобилът с най-добра защита, с която разполага НСО“, посочи Демерджиев. Самоделното взривно устройство дори при директно попадение е нямало да проникне в колата. Очевидно е, че нивото на сигурност на службата трябва да бъде завишено, допълни Демерджиев. И посочи, че най-новата кола на НСО е от 2012 година. От служебното правителство са поръчали още 3, ще вземат и съвременна техника за службата, посочи министърът.

Работна група ще обедини всички служби за сигурност, които разследват атентата, за да се стигне до извършителите, поръчителите и да предотврати бъдещи заплахи, каза Демерджиев.

Той не даде подробности за заподозрените, но обясни, че няма данни от НСО да е имало изтичане на информация.

Ще се направи цялостен анализ, за да се проверят всички заплахи към лицата, които НСО охранява. „Всяка заплаха, която е била отправена към главния прокурор, се е проверявала изключително сериозно и са били взети мерки, допълни Демерджиев.

Посочи, че главният прокурор не е бил сам в колата, но не поясни с кого е бил. В медиите се твърди, че с Гешев е било семейството му.

Не е обсъждана смяна на шефовете на служби, категоричен бе Демерджиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ