Киро е идиот: За мен най-важно е къде е била жената на Иван Гешев по време на атентата

7 Dni Bulgaria03.05.2023
payimage-574133

Ако ГЕРБ искат да имат контрол над държавата, това може да стане през шефове на парламентарни комисии, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по БНТ.

Така той отправи предложение към партията на Борисов, че срещу подкрепа за правителство на малцинството на ПП-ДБ, ГЕРБ могат да получат председателски места на ключови парламентарни комисии, включително и тази по регионално развитие.

Петков изтъкна, че предлагат правителство на малцинството, като парламентът ще има възможност за пълен контрол, както е по Конституция.

„Ние сме готови да разделим властта, както конституцията го е измислила. Ние сме отговорна република и може да има огромен контрол в Народното събрание през комисии и целия парламент – могат да привикват редовно министрите. Но това са нашите министри, които имат ангажимента тази програма да я спазват, защото идеята за смесени отбори, където не се знае кой носи отговорност, го играхме вече – да се знае какво се очаква да се направи, но министрите да не го правят. Правителство на малцинството с пълен контрол от парламента, разделение на властите“, обясни той.

„Не искам ГЕРБ да са ни приятели, искам да са приятели на българските граждани“, каза Петков и допълни, че договорената преди това ротация между двете най-големи коалиции в парламента е само за председателското място и за това на шефа на правната комисия, а не за общо управление. Така Петков опроверга коментара на Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, че е имало договорка за общо управление.

„Академик Денков е класиран в топ 15 на всички учени в света. Това е национално богатство. Ние много хора такива нямаме. Ако България има шанс такъв човек да поведе правителството, това ще е безпрецедентно“, подчерта той.

„Аз съм много горд от неговата кандидатура, от отбора, който той избра. Искам гражданите много ясно да разберат какво правим. Излязохме след изборите и казахме: „Ние няма да подкрепим първия мандат, ще предложим с втори мандат един добър кабинет“. Втора стъпка: Отпушихме парламента с наше предложение за ротационно председателство, за да не влизаме във филма на ужасите, който се случи миналия път. Сложихме критерии за законодателната програма, която не можахме да я прекараме през миналия парламент. И това беше заложено. След това предложихме да направим програма преди да се излъчи кабинет и след това предложихме и кабинет“, посочи Петков.

По думите му академик Николай Денков сам е посочил членовете на оглавявания от него проектокабинет.

„Акад. Денков нареди своя отбор, няма квотен принцип. Единственото, което направихме, е да му дадем мандат да си подреди отбора. Самите лидери в партията си казахме, че не е нужно да бодем очите с много ярко политическо правителство и хората да видят, че си даваме сметка колко сложна е политическата обстановка. Само Асен Василев не направи стъпка назад, защото първата стъпка, което това правителство трябва да направи, е бюджет с 3% дефицит. И ние нямаме друг в нашия отбор, който да е толкова квалифициран, че в ден първи да започне работа. Неговата експертност надделя над политическата му роля“, посочи Петков.

„През цялото време водим с много прозрачни стъпки, за да може всички други играчи по терена да знаят колко сме предвидими, защото ние сме водени от принципи, а не от политически покер. Решихме, че това не е игра. Това е съдбата на всички българи и след 5 избора единственият начин, който ние можем да направим е да се водим от принципите да заявяваме стъпките напред“, добави той.

„Ние осъзнаваме, че сме в първи мандат, те могат да си представят правителство. Сега е вече техен ход. Но тук също трябва да се разбере какви са изборите пред тях, след като ние всички карти сме ги сложили на масата. Единият начин е да кажат: „Ние ще сложим наш кабинет“. Те знаят, че от нас не могат да имат подкрепа за този кабинет и ще търсят подкрепа от БСП и ДПС. Всички трябва да знаем, че тази подкрепа не идва безплатно. ДПС най-вероятно ще поиска енергетиката. БСП ще поиска нещо друго“, коментира съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

„Вторият избор е да се ходи на избори, само че истината е, че това не решава нищо. Ще бъдем вместо с дълги ръкави по тениски, но разпределението на силите ще бъде същото. Борисов пак няма да има друг избор, освен БСП и ДПС, ако отиде на следващи избори. И третия вариант, който ние предлагаме реално. Ето го кабинетът, виждате го, може би с едни от най-добрите учени в света. Ние сме готови да разделим властта, както Конституцията го е замислила“, каза още Петков.

„Самите лидери на партията си казахме: „Ние трябва да направим предпоставката, така че все пак да не избодем очите с много ярко политическо правителство, за да може хората да видят, че ние осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация. И всъщност и аз, и Христо Иванов, и Владислав Панев направихме стъпка назад“, така Кирил Петков отговори на въпрос защо неговото име не е сред предложенията на Денков.

„Ще имаме един кандидат, разбира се ПП-ДБ, но и „Спаси София“ ще се обединим под един кандидат“, така коментира предстоящите местни избори Петков.

Кирил Петков коментира и опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев.

„Това е атака срещу държавността и имиджа на България, четох чуждите медии и страната ни изглежда като Колумбия през 80-те години на миналия век, като една мафиотска държава. Но е важно да знаем дали семейството на главния прокурор е било в колата или не, защото близките – жени и деца не трябва да страдат за делата на мъжете“, категоричен бе той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ