Мика Зайкова и нейн колега взривиха ефира: Трябва ни нов бюджет! Политиците не си дават сметка, че…

мика зайкова

Бюджетът на Велкова е базисен, който отразява политики от миналото, а на нас ни трябват от бъдещето. Трябва да се орежат разходи без да навредим на развитието на икономиката. Трябва ни нов бюджет с нови политики. Акцентът трябва да е увеличаване на приходите. 1400 лева трябва на човек, за да живее, а 427 лева е минималната пенсия. Това каза за „Твоят ден“ икономистът Мика Зайкова.

По думите ѝ ГЕРБ и ПП трябва да помислят дали не са много министерствата. „България е страна с 92% малки и средни фирми. Тотално орязване на капиталовите разходи е дълбоко погрешна насока, нужни са ни инвестиции. Може би трябва малко да се редуцират, но никой не си дава сметка,че сме похарчили само 100 млн. по ПВУ, останалите разпиляхме. 13 млрд. по Плана и 10 млрд. по европрограми можем да похарчим за иновации“, заяви тя.

Икономистът от БСК д-р Щерю Ножаров от своя страна смята, че програмното бюджетиране трябва да се въведе като задължително. „Там имаме цели на всяка функция и дейности и индикатори за изпълнението им. Ако се изпълняват, това е основание за увеличение на щати и заплати. Веднага ще бъде съкратена 25% от администрацията и лесно ще лъснат всички неефективни разходи. Приходите в бюджета са реалистични, както и икономическия растеж от 1,8%. А може да е и малко по-малко“, коментира той.

Според него 1 млрд. допълнителни приходи спрямо миналата година е реалистично, но сигурно ще са по-малко. „По-вероятно заложеният растеж да е между 1,4% и 1,6%. Общините няма да издържат до края на годината с миналогодишния бюджет. Средната заплата в публичния сектор е по-висока с около 200 лева от тази в държавния. Те трябва да се замразят. Дупката от 12 млрд. няма как да се свие до 3% бюджетен дефицит, единственият вариант е чрез заеми и пипане на фискалния резерв. До 4,2%-4% максимум може да се свие“, прогнозира Ножаров.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ