Мъжът, който нахлу с джип в бургаския затвор, се жалва пред съда: Моля ви, искам в психиатрията

payimage-582343

31-годишният Николай Стоянов от Ямбол, който преди 2 дни разби портала на затвора в Бургас след бягане от полицейски патрул с джип Мерцедес, се оказа, че бил психично болен. Само няколко часа преди екшъна на входа на сградата на лишени от свобода в морския град, той бил освободен от Център психично здраве в Ямбол. Това заяви току-що Николай в съдебната зала на Районния съд в Бургас, където в момента се гледа мярката му за неотклонение.

„Става дума за бягане от полицаите, не е създал предпоставка те да бъдат нападнати или наранени. Говорим само за едно бягане от полицията. Не отричам, че е извършено такова престъпление. В един момент той се оказва сам срещу стена и портал, продължава напред и целенасочено блъска портала и влиза в затвора. На тази последна част подзащитният ми не може да даде адекватно обяснение, така и не разбрах какво го е накарало. Последното му действие е лишено от житейска логика. Подзащитният ми не е добре психически, това е моя преценка, защитавал съм го по друго дело. По негови данни – той е освободен от ЦПЗ в Ямбол същия ден, в който го е извършил. Моля за експертизи. Той със сигурност няма да се укрие, никога не го е правил“, каза в съдебната зала защитникът му – адвокат Радослав Николов.

„Логиката е, че той следва да бъде лекуван, а не да бъде изолиран в ареста. Ако не е добре с психиката, това ще му се отрази зле. Говорим за човек, който има тежко психически проблеми. Николай е готов да се подложи на доброволно лечение. Моля да постановите първоначално – задържане под домашен арест с гривна, защото той наистина би могъл да извърши ново престъпление. Иска да живее с близките си, за да му помагат и да му дават редовно лекарства“, допълни още адвокат Николов.

Николай Стоянов заяви пред съдебния състав, че доброволно иска да се върне в Центъра за психично здраве в Ямбол. Не бил осъзнавал какво върши и изрази искрено съжаление пред магистратите.

„Не осъзнавах какво върша, извинявам се наистина, моля да бъда извинен за действията си. Баща ми може да го потвърди и приятелката ми също, аз не съм такъв човек“, каза още ямболията.

В съдебната зала стана ясно, че 31-годишният ямболия е безработен и с тежко криминално досие, осъждан е многократно, а последното му престъпление е отново за бягство от полицейски служители на ОДМВР-Бургас и пречка униформените да си свършат работата, предава Флагман.

Според държавното обвинение Николай може да се укрие и да извърши ново престъпление. Деянието било извършено с изключителна дързост. Застрашил е живота на случайни граждани и на служителите на затвора.

Прокурор Росица Панайотова поиска да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение – задържане под стража. Ако бъде признат за виновен го грози затвор до три години или глоба от петстотин до две хиляди лева, според Наказателния кодекс.

Припомняме, че 31-годишният Николай Стоянов е бил зад волана на затъмнения джип Мерцедес GL, със софийска регистрация СА 3333 ВС, който преди 2 дни премина с бясна скорост през бариерите на пандиза в морския град. Към момента на деянието Николай Стоянов е бил неправоспособен, тъй като шофьорската му книжка е била отнета. В досието му е посочено, че е бил хващан да кара автомобил в срок, когато е бил лишен от правоуправление.

Оказа се, че аверът му 27-годишният Делян Дончев е освободен, въпреки че затъмненият джип Мерцедес, с който двамата се врязаха в портала за затвора, се оказа на неговия баща. По думите на прокурора, пасажерът Делян нямал връзка с престъплението.

В 16,30 часа бе произнесено решението на съда, който наложи мярка задържане под стража на Николай Стоянов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ