ИСКРИ! БСП и ГЕРБ-СДС очи в очи. Свиленски нападна Мария Габриел, тя го постави на място

payimage-583918

Номинираната от ГЕРБ-СДС за министър- председател Мария Габриел се срещна с представители на БСП в Народното събрание. На срещата Корнелия Нинова не дойде.

„Искам да започна най-напред с това да ви благодаря. За мен е чест, днес заедно с вас, да изведем на преден план въпроса, че България има нужда от работещо правителство“, започна Габриел.

Тя заяви, че днес била с екипа си на тази среща. И отново повтори думата диалог, с която започна всичките си срещи и изяви. Изтъкна, че на България й е необходимо правителство.

Мария Габриел като автомат препотрети целите пред евентуалното нейно правителство. Иначе, тя отново заговори за това България да има необходимия авторитет в Европа, а решенията за нашето бъдеще, да се взимат у нас.

„Тук посланието е много ясно, приемането на основните закони, механизъм за разследване на главния прокурор, реформа и разделяне на КОНПИ, можем да продължим и по-далеч, говорейки си в този контекст, и конституционна реформа“, продължи да преповтаря заучените текстове.

И за трети път днес заяви, че първото нещо, което ще направи правосъдният министър в един кабинет с премиер Мария Габриел, ще е да бъде внесено искане за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Пред БСП обаче тя не каза формулата, с която взриви обществеността днес – разтегливото понятие уронване престижа на съдебната власт.

„Няма да бъдат рязани социални плащания“, заигра се със социалистите тя.

С отегчителен тон, Мария Габриел изрецитира своите точки от програмата и приоритетите си. Водород, степ центрове в училища, инкубатори в университетите

„Искам да изкажа огорчение, затова, че не приемаме подхода, по който беше определена кандидатурата за премиер. Отсъствието и на г-жа Нинова, и на г-н Борисов, поставя въпросите как вие виждате съставянето на правителство. Вие водите разговор с всички парламентарни групи. В рамките на обществото не е ясно повече от месец кой е план А и какъв кабинет търсите от ГЕРБ – правителство с ПП, с политически експерти, с подкрепа от други парламентарни сили, експертен, партиен, надпартиен“, започна остро Георги Свиленски.

С отегчителен тон, Мария Габриел изрецитира своите точки от програмата и приоритетите си. Водород, степ центрове в училища, инкубатори в университетите

„Искам да изкажа огорчение, затова, че не приемаме подхода, по който беше определена кандидатурата за премиер. Отсъствието и на г-жа Нинова, и на г-н Борисов, поставя въпросите как вие виждате съставянето на правителство. Вие водите разговор с всички парламентарни групи. В рамките на обществото не е ясно повече от месец кой е план А и какъв кабинет търсите от ГЕРБ правителство с ПП, с политически експерти, с подкрепа от други парламентарни сили, експертен, партиен, надпартиен, започна остро Георги Свиленски.

Социалистът се оплака, че никой не се интересувал от програмата на БСП. Каза, че социалистите видели програмата на ГЕРБ, за забавление получили програмата на ДБ, но тяхната никой не се интересувал.

„Не се говори нищо за цените, инфлацията казахте го пред нас, не пред другите“, продължи Свиленски с атаката си.

„Очакваме ясно да кажете какво мнозинство очаквате да ви подкрепи, продължавате ли с разговорите всичко с всички. Това няма да стане“, удари по масата той.

„Празните кутийки да ги оставим на г-н Борисов да се забавлява“, подчерта Георги Свиленски.

Габриел отговори, че в цялото му изказване, личало как да бъдат запълнени тези кутийки.

„Какво правителство искам? Проевропейско, с ясен профил на хора, които подкрепят приоритетите, около които сме се обединили. В момента посоченият кандидат за премиер е Мария Габриел“, самонадеяно заяви тя, като началото на отговора й, застъпи думите на Георги Свиленски, с което показа, че не е доволна от това, което е чула.

„Не казах никъде, че трябва да се пълнят квадратчетата“, опонира й Свиленски, а след това журналистите бяха помолени да напуснат залата и срещата да продължи при закрити врата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ