Нова зараза плъзна у нас! Лекарите в паника, кабинетите се пръскат по шевовете от болни

Болница пациенти

Пациенти с грип тип Б пълнят кабинетите. За това алармира общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов, цитиран от „Телеграф“. Болните са предимно хора на средна възраст, но има много случаи и сред децата.

„Заболяването протича доста тежко, с висока температура, която държи по цяла седмица. Така че грипът съвсем не си е отишъл. Затова е важно хората да си правят тестове“, коментира д-р Миндов. Той обясни, че пациенти масово пият антибиотици, без да знаят какво всъщност им има и така състоянието им се усложнява.

„При мен дойде жена, която без да се тества, беше започнала да пие антибиотик и не можеше да свали температурата цяла седмица. А ако се приемат правилните медикаменти в първите 48 часа, всичко приключва много бързо“, каза още той.

Справка в сайта на Столичната здравна инспекция сочи, че от 1 до 7 май само в София има 159 случая на остри респираторни заболявания и грип.

Що се отнася до случаите на коронавирус у нас, д-р Миндов поясни, че те намаляват и ситуацията е по-спокойна.

Справка
В същото време справка на Столичната здравна инспекция показва, че в складовете залежават 95 796 ваксини срещу COVID. Наскоро здравният министър д-р Асен Меджидиев заяви, че предстои да бракуваме 2,5 милиона броя, а усилията ни трябва да бъдат насочени към имунизацията на децата срещу варицела и морбили.

В тази връзка и съветникът на Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев открои притеснителна тенденция. Той заяви, че от две години има спад при задължителните имунизации срещу животозастрашаващи инфекции.

„И не става дума само за морбили, но и за детски паралич, дифтерия“, коментира той. Според него е необяснимо да не ваксинираш детето си срещу заушка или рубеола.

Деца
„Опасно е, че хората не искат да ваксинират децата си. Говорим за задължителния имунизационен календар. Трябва дори да се включат още няколко ваксини, но да са по желание и да са заплащани от обществени фондове“, заяви проф. Кантарджиев.

Според него родител, който откаже безплатна имунизация, трябва да поема отговорност за това, като се подпише изрично. В момента има такова изискване, но често е формално.

„При нас има дори увеличение при ваксинирането срещу морбили, покритието е около 90%. Според мен не са обхванати предимно децата, които са трайно в чужбина“, каза от своя страна и д-р Георги Миндов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ