Според ИТН приоритетите на Габриел са „прекрасни“, Тошко: Трябват конституционни промени

payimage-583945

В този час започва срещата между кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел и парламентарната група на „Има такъв народ“.

Габриел благодари на хората на Слави Трифонов, че са откликнали на поканата за разговор, и обясни, че това е отговорност, както и че се надява заедно да изпълнят ключовата дума диалог със смисъл.

Еврокомисарката отново описа основнитe си приоритети, като започна с това, че приоритет номер 1 е сформиране на работещо правителство, нормализиране на работата на институциите и излизане от политическата криза. На второ място е приемането на бюджет 2023 и стабилизирането на публичните финанси. На трето място тя постави съдебната реформа, приемането на закони за разследване на главния прокурор, разделяне на КПКОНПИ на комисия с разследващи функции и комисия по отнемане на незаконно имущество, както и че евентуалният министър на правосъдието в кабинета „Габриел“ ще поиска главният прокурор Иван Гешев да бъде отстранен от длъжност от Висшия съдебен съвет. На четвърто място за нея са цените и инфлацията, на пето – гарантиране на енергийната сигурност, на шесто – приемането на страната в еврозоната, за което обаче трябва работещо правителство, приемане на бюджети 2023 и 2024 и договаряне на параметрите, на шесто – преодоляване на двугодишното закъснение по оперативните програми, плана за възстановяване и устойчивост, за развитие на селските райони, на осмо място тя постави сигурността на българските граждани, мерки за преодоляване на битовата престъпност, войната по пътищата и мигрантския натиск, членството в Шенген и модернизация на армията, активно участие на страната в европейската политика по сигурност и отбрана. Като следващи два приоритета тя посочи модернизация на страната в сфери като наука, иновации, образование, култура, цифровия и зеления преход, дигитализация на публичния сектор, както и различията в регионите, демографската криза и трансформацията на бизнеса и нови работни места. Накрая тя нареди здравеопазването, като на преден план е активното участие на България в европейския план за действие за борба с рака, превенцията, достъпа до лечение и новите технологии в сферата.

Обясни и че ще работи за авторските права, заплащането на творците и популяризирането на българското културно наследство.

Габриел описа приоритетите си, но отбеляза, че те са само рамка и основа на диалог, защото когато „предлагаш диалог на парламентарни групи и евентуални бъдещи партньори, се очаква те да бъдат изработени в детайли и уточнявани“, предава 24 часа.

„Визията ми за работещо правителство за България, за екип за България, за стратегия на България трябва много ясно да изпълни със съдържание три думички – амбиция да покажем, че можем да направим работещо правителство, че решенията не се спускат, а се създават и изпълняват съвместно, авторитет – в момента текат изключително интензивни и динамични процеси в Европейския съюз, България има своя авторитет и активно участие в тези процеси, и ангажимента ни към хората – всички смятам, че сме обединени от това, че искаме да направим живота на българите по-достоен и добър“, обясни тя.

„В известна степен не одобряваме начина, по който се опитвате да провеждате подобни срещи, защото реалността е такава, че няма политическа партия, която да управлява сама, независимо колко й се иска. Надявам се като водеща политическа сила наистина да осъзнавате, че наистина трябва да има диалог. Говоря от горчив опит от предишното ни участие в Изпълнителната власт, когато именно заради подобен подход и взимане на грешни решения от партньорите ни свалихме това правителство, което беше вредно“, каза председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

„Можем да водим диалог, да стигнем до общи цели. Всичко това, което чертаете е прекрасно, аз не мисля, че има човек в страната, който да каже, че това не му е приоритет, въпросът е в детайлите и акцентите, защото там е напълно възможно да имаме разминавания и те трябва да бъдат изчистени в разговори на експертно ниво“, каза още сценаристът.

Това е искане на обществото още от протестите, когато вие бяхте управляващи. Замяната на един човек с друг няма да е съдебна реформа. Прокуратурата има нужда от реформа, трябват конституционни промени“, обясни Йорданов. Той коментира и искането на Габриел за реформа в КПКОНПИ, като заяви, че няма да допусне да се превърне в бухалка.

Относно приоритети Йорданов се съгласи, че те са „прекрасни“ и че нямат различия, но подчерта, че трябва да се обсъдят и детайлите, където вероятно ще имат различия.

„В момента сте един кандидат за премиер без портфейл“, каза ѝ той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ