Сензационно! Гълъб Донев стана екскурзовод, Ники зае мястото му. Хареса му да е премиер

IMAGE_14447560_40_0

Може да изглежда комфортен, но този, който седне в него, започва да усеща отговорността, която носи. С тези думи служебният премиер Гълъб Донев се обърна към 13-годишния Ники, който бе сред първите желаещи да седнат в креслото на министър-председателя.

Много е удобен столът. Бих искал и аз да стана премиер. Бих се опитал да направя нещо хубаво за България, бих прекратил този цикъл от сменяне на правителства, каза Ники пред „24 часа“.

Той дойде заедно с майка си и бяха сред ранобудните посетители, дошли да разгледат сградата на Министерския съвет отвътре. Денят на отворените врати започна от 10 сутринта и продължава до 16 часа.

От рано се изви опашка с чакащи да преминат прага на изпълнителната власт.

Гълъб Донев се превърна в екскурзовод за първата група посетители и показа всички ключови места от сградата. Струва ми се, че все повече хора губят интерес към институциите и това води до резултатът, който виждаме днес. С тези думи служебният премиер посрещна дошлите, които го чакаха във фоайето, познато на мнозина от телевизионния екран като мястото, където министрите съобщават важните решения.

Премиерът разказа историята на създаването на сградата, чието строителство започва през 50-те години на XX в. Коста Николов е архитектът на сградата. За него има една легенда, която гласи, че е вградил коса и пръст от сина си в строежа, разказа Донев и добави, че на това място е имало пазар.

Първата спирка на посетителите бе гранитната зала, в която се провеждат кръгли маси, съвещания, тристранни съвети.

Премиерът заведе посетителите и в централното фоайе, където посочи, че подът е с 240 квадрата, колкото са и народните представители в парламента. То е в стил, характерен за Рилската света обител и Велики Преслав. Във фоайето има 274 кристални полилеи, както и 69 аплици, каквито се срещат и във Версай. Само за монтажа на полилеите са били нужни 10 години. Донев припомни, че на 1 ноември миналата година там са провели и първият концерт Младежката филхармония, тъй като акустиката е много добра.

Особено впечатляващо за гостите бе третата спирка – кабинетът на министър-председателя. На белите диванчета и дългата конферентна маса сядат гости от чужди делегации, обясни Донев, с които се „гледат на четири очи“. А стените красят картини на признати български художници, сред които Владимир Димитров – Майстора и Димитър Гюдженов.

Още една картина се добави в колекцията на Министерския съвет – „Пролет“ на двете сестрички Маргарита и Лора. Облечени в красиви рокли, срамежливо подариха рисунката си, а премиерът им благодари и я сложи на бюрото си.

А сега, някой иска ли да седне на стола на министър-председателя, този въпрос предизвика усмивките на всички деца, които седнаха за снимка зад масивното черно бюро. Аз самият рядко го ползвам, предпочитам да работя от масата, обясни премиерът.

Предпоследното интересно място бе залата, в която се събират всички министри. Гостите седнаха на местата им, а начело застана 13-годишният кандидат за премиер Ники, който премиерът определи като най-смелият. Как се определя мястото на всеки министър около масата, попита един от посетителите. Обикновено е на произволен принцип. Но най-близо до министър-председателя са заместник министър-председателите, а по мое искане след тях са представителите на нежния пол, обясни Донев.

На финала на обиколката гостите видяха и част от подаръците, които през годините българските премиери са получавали от чуждестранните си гости. Особено внимание привлече сребърна писалка с перо, подарена на Гълъб Донев от президента на Косово Вьоса Османи.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ