Гешев е бесен! Скъса оставката си и я хвърли с: Бойко Методиев Борисов ми предложи…

7 Dni Bulgaria15.05.2023
payimage-584500

Главният прокурор Иван Гешев няма да подаде оставка. Той показа пред медиите заявлението и демонстративно го скъса.

„Може да съм допускал грешки, да съм казал нещо непремерено, но всичко е било в името на хората и народа“. Това заяви главният прокурор в първото си изявление за медиите след започната във ВСС процедура по неговото отстраняване и прибирането му от САЩ.

На 12 май 2023 г. в деловодството на Висшия съдебен съвет беше депозирано предложение от шестима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор за „тежко нарушение на служебните задължения“. В мотивите се посочва присъствието на израелски експерт на мястото на опита за покушение.

„Вчера, пристигайки от САЩ, бях „поканен“ до 10 часа да подам оставка. Беше споменато моето семейство и че ако не го направя, някой ще натисне копчето „Enter” с някакви неща и някакви видеоклипове… И затова по-добре било да проявя благоразумие, защото животът продължава. Бил съм сам на скалата, а там духа вятър. Това, което ще кажа, е че не ме е страх. Флаконе е казал, че страхливият умира всеки ден, а смелият само веднъж. Аз не знам дали съм смел, но винаги съм правил само неща, които смятам за правилни“, каза той.

„Като главен прокурор съм работил само и единствено за България. За мен думи като Родина, Татковина, Отечество, мъжка дума, чест, вярност към приятелите – колкото и да е старомодно, означават нещо“, заяви Иван Гешев.

Той заговори за атака на „политическата мафия, олигархията и престъпността“.

„Опитах се да променя каквото мога в живота на българските граждани – започнах с битовата престъпност, продължих с организираната, разследвахме зловредното руско влияние“, каза той.

„Олигарси се крият в Дубай и Сърбия. Прокуратурата беше атакуване безогледно. Обединиха се политическата мафия, олигарсите и престъпниците. Политиката трябва да излезе в съдебната власт, която до този момент се опитваше да ръководи процеси, а сега се намесва безогледно“, каза той.

„Аз се съмнявам, че повечето от българските политици имат морал“, каза той.

Гешев твърди, че някой, който е казал, че говори от името на Бойко Борисов, му е предложил дипломатическа или политическа кариера. Не каза обаче името на този човек.

Според главния прокурор целта на опита за покушение е била неговата смърт, но е бил вкаран в абсурдната ситуация да трябва да се оправдава, че е оцелял.

Гешев подчерта, че след атентата е бил в отпуск и главен прокурор е бил на практика „лицето Боби Сарафов“.

Очаквайте подробности!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ