ГЕРБ се срещна с ДПС. Карадайъ представи формула за кабинета: Брюкселски, с хора, които познават ЕС

payimage-584574

Кандидатът на ГЕРБ-СДС за министър-председател Мария Габриел и председателят на ГЕРБ Бойко Борисов се срещат днес с ръководствата на БСП, ДПС и ИТН. Първата среща се проведе с БСП. Втората среща е с представителите на ДПС.

След преамбюла на Мария Габриел лидерът на ДПС устафа Карадайъ заяви, че всеки трябва да си дава сметка за политическото си поведение, а за да се седне на масата за диалог, трябва да има разум и отговорност.

„От около 60 млрд. лева, заделени в Брюксел за България в средата на 2023 г. нито една стотинка не е отишла по направление. Причината е забавяне на стратегическите документи“, заяви той.

„Идеята за експертно правителство с очертан мандат като времеви рамки да. Правителството трябва периодично да получава своите оценки. А „ясен мандат“ за нас означава ясно поети ангажименти във времето. Доколкото до експертността, бих могъл да кажа, че ние от ДПС имаме самочувствието, че имаме експерти в почти всички сфери на обществено-политическия живот, нескромно казано. Така че ако стигнем до ситуацията да търсим експерти за правителство, ние ще вземем своето отговорно поведение с разум да решим и този проблем“, изтъкна Карадайъ.

Той допълни, че министрите, особено в министерствата, в които са инвестициите, „трябва да познават Брюксел добре“, „за да може да се отпуши час по-скоро този процес с европейските инвестиции“.

Мустафа Карадайъ заяви още, че „профилът на кабинета трябва да изглежда европейски, по Брюкселски“.

Карадайъ изброи важните приоритети – спиране на прогресивното обедняване, ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от ЕС, ефективна подкрепа за уязвимите групи, достъпно здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса. Според Карадайъ е важно да се постигне съгласие за приоритетите и на тяхна база да се търси изход от политическата криза.

Мария Габриел му благодари и отбеляза, че е напълно съгласна „ключовата дума „диалог“ да бъде изпълнена със съдържание“. „Нашето съдържание на тази ключова думичка е „отговорност“. Изключително съм ви благодарна и за начертаните общи приоритети“, заяви тя.

Габриел се съгласи, че действително има двегодишно закъснение по ключови програми, например тази за земеделието. Тя благодари и за очертания експертен формат на бъдещия кабинет.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ