,,Камъни ще падат по главите ни“: Протестиращи попиляха министър Шишков заради ПВ „Кресна“

иван шишков

Протест беляза първата копка на строежа на Пътен възел „Кресна“ от автомагистрала „Струма“. Според част от местните хора и еколози този възел предопределя избора на вариант за преминаване на магистралата през дефилето чрез разделяне на платната, което според протестиращите ще доведе до много проблеми и повишаване на смъртността в района.

„Те валидират екологичната оценка с тази т.нар. първа копка и всъщност това кръгово, което е само кръгово, изобщо не е само кръгово, а е начало на строежа на вариант за магистрала „Струма“, който е избран през дефилето“, каза един от протестиращите, предава Bulgaria ON AIR.

На място служебният регионален министър Иван Шишков категорично подчерта, че пътен възел „Кресна“ във варианта, в който ще бъде изграден, по никакъв начин не предопределя варианта за магистралата през дефилето.

„В момента правим пътен възел, независимо кое от трите трасета ще бъде избрано, пътният възел е такъв, какъвто го виждате, и аз наистина се надявам да видите, че този пътен възел, който е включително и недоизграден, няма как да предреши трасето на магистралата“, каза регионалният министър.

Протестиращите обаче не са съгласни.

„Хората не възприемат опасността от това, че няма да има алтернативен път за местните, за това те да отидат до болница или ако нещо се случи. Тук регионът е много подходящ за ерозия, ще падат камъни по главите, това означава тотална деструкция на природата в околността“, каза протестиращ.

„Много е ясно – трасето ще бъде избрано основно и само във връзка с екологичното законодателство, тоест възможно най-щадящото природата трасе ще бъде избрано и това е критерия за избора на трасе. Да направим така, че наистина не определен ресторант да предрешава трасето, трасето трябва да бъде предрешено от чисто екологични мерки, защото природата е на всички нас. Ресторантите са на няколко човека, природата е на всички нас“, коментира министър Шишков.

Той посочи, че окончателният вариант за „Струма“ през Кресненското дефиле ще стане ясен до няколко месеца. Самият пътен възел „Кресна“ ще бъде готов до два месеца.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ