В София е страшно! Журналистите от БНР размахаха чук на депутатите заради заплати: Чуйте ни!

d0f750d34f02af16a0914603d0eb6d10

Работещите в Българското национално радио (БНР) излязоха на протест с искане за по-достойно заплащане. Акцията е организирана от КНСБ, съвместно със структурите на Конфедерация на труда „Подкрепа“ и Съюза на българските журналисти в радиото.

Основното искане е към народните представители – за спешно увеличение на средствата от бюджета за 2023 година за БНР, което ще направи възможно повишение на заплатите с 25%, за да бъде покрита натрупаната от 2021 г. насам инфлация, предава Лупа. Пред сградата на националното радио има хвърлен чук, който тежи 15 кг.

За 10 часа е насрочен протестен митинг – импровизирано протестно студио.

Акцията ще затвори движението по двете платна на „Драган Цанков“, по „Евлоги и Христо Георгиеви“ – в посока „Орлов мост“, както и двете платна на улица „Граф Игнатиев“.

Председателят на Съюза на българските журналисти в програма „Хоризонт“ на Българското национално радио Адриана Киселинчева коментира:

„Протестът е насочен изключително в този момент към депутатите и нашите очаквания от новия бюджет за 2023 година. Искаме те да ни чуят, че бюджетът на Българското национално радио не е актуализиран от години. Също така изостанаха и много заплатите. Просто в гилдията може би се нареждаме на последно място. Това, което ние искаме от депутатите, е индексация на заплатите ни – 25 процента. А моментът е точен – в очакване на бюджета на държавата“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ