Той хвърли бомба в парламента: 6 депутата не идват на работа и ще има правителство на ГЕРБ

7 Dni Bulgaria18.05.2023
payimage-584581

Парламентарна аритметика:

Първият мандат за съставяне на правителство към днешна дата съгласно заявените позииции на парламентарните групи, може да разчита твърдо на 116 гласа.

Вторият мандат (на ПП-ДБ) може да разчита твърдо само на гласовете на ПП-ДБ, които са 64 и евентуално на БСП, които са 23, т.е. максимум 87.

Очевидно е коя от двете опции има повече потенциал за успех. Достатъчно е 5-6 депутати извън тези, които ще подкрепят първия мандат, да отсъстват по обективни или субективни причини от заседанието, а подкрепящите да се явявят и да гласуват единно и ще бъде избрано правителство.

Онези, които ще кажат: „да, ама така може всеки момент да бъде свалено“, ще отговоря: така е, но предимно на теория. На практика известен период ще сработят други механизми и инстинкти за партийно самосъхранение, примерно в БСП, а защо не и във „Възраждане“, че те няма да имат интерес (политически или друг) поне до местните избори да правят резки движения. Ще клатят лодката, но няма да я обръщат. Така че, макар и недостатъчни, шансове за реализиране на първия мандат съществуват.

Докато шансовете за правителство с втория мандат клонят към нула. Затова и лансираната от ПП-ДБ поредна екзотика, наречена „конституционно правителство“ (явно досега сме имали „неконституциони правителства“ според стоювците) е безперспективна. Освен ако внезапно не получат „помощ от приятел“ в лицето на ГЕРБ. Това би било триумф за ПП-ДБ и началото на края (този път наистина!) за ГЕРБ. Но на какво ли не сме се нагледали, та и това няма да ни изненада.

Що се отнася до евентуален трети мандат, там шансовете за правителствено мнозинство ГЕРБ, ДПС, ИТН, БСП са доста сериозни, стига мандатът да отиде в ИТН. Както знаем, кому ще бъде връчен третия мандат зависи от преценката на президента. Това ще бъде пореден тест за г-н Радев по три основни въпроса: дали иска проевропейски или проевразийски кабинет, дали подкрепя руската агресия или помощта за жертвата на агресията – Украйна, която е еднозначна позиция на всички наши съюзници, както и дали подкрепя бюджетен дефицит до 3% и ускорено влизане в еврозоната или иска висок дефицит, т.е. още повече борчове, с което да се блокира въвеждането на еврото. Ако президентът връчи третия мандат на БСП, както правеше през последните 2 години, то очевидно това ще означава подкрепа за заявените от Корнелия Нинова официални приоритети: спиране на помощта за Украйна, висок дефицит (т.е. нови борчове), блокиране на еврото.

Ще поживеем, ще видим.

БОРИСЛАВ ЦЕКОВ



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ