Гешев припадна от смях в НС! Острие на ГЕРБ направи луд баджото на Киро: Да не обсъждаме баш вашата жена

7 Dni Bulgaria18.05.2023
payimage-585237

Правна комисия прие на първо четене законопроектите за промени в НПК внесени от МС и „Възраждане“.

От двата законопроекта за промени в съдебната власт, беше приет обаче само този на МС, след като правна комисия отхвърли този на „Възраждане“.

Десислава Атанасова, председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС одобри законопроектите за промени в Наказателно – процесуалния кодекс и тези за промени в съдебната власт, внесени от МС и Възраждане.

„Парламентарната група на ГЕРБ – СДС последователно е гласувала „за“. В 48- то НС го направи и в комисията по правни въпроси и в пленарна зала, при отсъствието на други. Още повече, още днес може председателят на правната комисия да изготви доклад до председателя на НС, за да разгледаме всички законопроекти за промени в НПК и съдебната власт, в утрешния ден на НС“, каза още Атанасова.

„Аз ще подкрепя законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс внесени от МС, защото настоящото предложение за контрол върху главния прокурор не е противоконституционно“, каза Йорданова и уточни, че фактическата невъзможност за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници е проблем и трябва да бъде решен.

Тази сесия на правната комисия не премина без престрелки между ГЕРБ –СДС и ПП – ДБ. Мирослав Иванов от ПП –ДБ заяви, че ГЕРБ – СДС са преживели катарзис и сега са се обърнали срещу доскорошния им приятел Гешев, а Десислава Атанасова уточни, че това не е катарзис, а последователна позиция.

„С ПП – ДБ и колегите, които участвахме по работни групи, поехме ангажимент за обща законодателна програма с точка 1 – промени в НПК. Вие не бяхте там, присъстваше Лена Бориславова, а личните отношения между хората предполагам не са обект на комисията по правни въпроси. Ако заговорим за лични отношения то ще бъдат засегнати едни такива, в които участвате и вие и други хора от парламентарната ви група“, отвърна Десислава Атанасова.

Със законопроекта за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, внесен от МС, се цели регламентиране на ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, съществуването на възможност наказателен съдия от Върховния касационен съд с ранг на върхове съдия да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това, да се намалят необходимите гласове във ВСС за сваляне от власт на главния прокурор от 17 на 13 гласа, както и да се въведе съдебен контрол при отказ за образуване на досъдебно производство.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ