Ново 20! Ивайло Мирчев: Възможно е Денков да представи друг състав на кабинет с втория мандат

ивайло мирчев

Възможно е предлаганият от ПП-ДБ за премиер с втория мандат – акад. Николай Денков да предложи друг състав на проектокабинет. Това заяви пред БНТ Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Той прогнозира, че проектокабинет на ГЕРБ, оглавяван от Мария Габриел, няма да мине в парламента и потвърди позицията на втората по големина парламентарно представена сила, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ.

Мирчев обясни, че вчерашната среща между ръководствата на ГЕРБ и ПП-ДБ в председателския кабинет в парламента е била за препотвърждаване на позициите.

„Ако ГЕРБ считат, че е възможно с Габриел да съставят правителство и да направят някакви реформи, имат право да опитат, но аз не мисля, че в парламента това правителство ще мине. Не вярваме, че е възможно правителство на конституционната реформа с първия мандат, защото и политическите сили, които биха го подкрепили, не са тези, които биха извършили реална конституционна реформа“, посочи той.

Мирчев отхвърли хипотезите за евентуално „отлюспване“ на депутати в подкрепа на кабинета „Габриел“ или отсъствие от зала, за да се намали кворума при гласуването на първия мандат.

„Няма как да има тайно гласуване на кабинета „Габриел“. Винаги преди подобни гласувания започват слухове – едни няма да влязат, други били купени, но политическата цена, която ще бъде платена от политическата сила, която се опита да направи подобно нещо, ще е толкова висока, че не вярвам такова нещо да се случи“, каза той. Според Ивайло Мирчев правителството на конституционната реформа, която предлага ПП-ДБ с втория мандат, не трябва да е коалиционно, а да има експертен характер- да е равно отдалечено от политическите сили, които биха го подкрепили.

„Възможно е да предложи Денков друг кабинет за втория мандат. Ние от „Да, България“ имаме решение на Националния съвет за правителство с експертен характер, защото в тази сложна обстановка политическо правителство не е добър вариант“, заяви Ивайло Мирчев.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ