Мълниеносно от Позитано 20! БСП забранява на свои да участват в кабинет на Радев, взеха 4 решения

payimage-510685

БСП няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС, а ще преговаря за реализирането на правителство с втория и третия мандат. Също така се забранява на членове на социалистическата партия да са част от следващо служебно правителство на Румен Радев. Това реши току-що Националният съвет, предава Флагман.

Ето и четирите решения, които взеха на днешния пленум. Подкрепата за тях е сериозна – 98 гласа „за“ срещу 2 „против“.

1. Потвърждава решението на ИБ и на парламентарната група на коалиция „БСП за България“ за прекратяване на преговорите с ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство с първия проучвателен мандат.

2. НС възлага на депутатите от ПГ на „БСП за България“ да гласуват против правителство, предложено от ГЕРБ-СДС.

3. БСП да участва в разговори за реализиране на втори и трети мандат.

4. Ако не се състави редовно правителство и се назначава ново служебно на президента Радев, членове на БСП да не участват в него.

С това се слагат край на спекулациите, че БСП може да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС. В интерес на истината до понеделник имаше сериозни шансове това да се случи. Дори се спрягаха конкретни имена от социалистическата партия за участие в правителството на Мария Габриел. Очакваше се БСП да получи 3 или 4 министерства.

В понеделник, след бомбата, която главният прокурор Иван Гешев хвърли обаче ситуацията се промени коренно. БСП се оттегли от преговорите, изтъквайки чисто политически причини, на които обаче малцина повярваха.

Ръководството на парламентарната група е оторизирано да преговаря с ПП-ДБ за втория мандат, както и да търси възможност за реализация на правителство чрез третия. Не става ясно дали социалистите настояват да го получат отново или са склонни на преговори, ако президентът връчи мандата на ИТН, например.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ