Екоминистърът проговори за плажовете на Созопол и Черноморец след проверката!

Нено Димов

Четири проби за наличието на мазут са взети преди няколко дни от плажове и морето в района на Созопол, съобщи екоминистърът Нено Димов. В момента той е на яхтеното пристанище в морския град, за да провери как тече подготовката по спасителната операция за източването на мазута от потъналия преди век кораб „Мопанг” край остров Свети Иван.

Две от пробите са от централния плаж на Созопол, и на 1 км навътре от Черноморец, а други две – над потъналия кораб и непосредствено до него. Последните проби са единствените, които са показали, че взе още има мазут в морето, но по плажовете и в морето вече няма, гарантира министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Припомняме, че бяха монтирани два обръча от по 450 метра преградни съоръжения, за да спрат разлива към плажовете, докато  горивото от вековния кораб бъде източено. В същото време водолази-доброволци запушиха течовете от корпуса на кораба. Това е дало резултат и след като известно време туристи алармираха за изплували мазутени топчета, то днес морето вече е чисто.

В същото време директорът на Морска администрация Бургас Живко Петров уточни, че през следващата седмица вололази със специализирана техника ще започнат източването на мазута от „Мопанг”. Все още не се знае колко гориво има в кораба – подозренията са от 150 тона до 650 тона.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ