Депутат от ПП-ДБ хвърли бомба за кабинет с ГЕРБ-СДС, Петков наложил думата си на своите

payimage-581086

„Експертното правителство е най-безболезнената, най-стерилната формула на подкрепа на едно управление с много ясен мандат, с ясна програма, за кратък период от време, което може да се реализира с подкрепа от няколко места“, заяви пред БНР Атанас Славов от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ).

„Това трябва да е такова правителство, на което да може да се потърси политическа отговорност, ако реформите, свързани с Шенген, еврозона, съдебна реформа катастрофират. Ако премиерът е излъчен от ПП-ДБ с втория мандат, ние във всеки един момент можем да поискаме оставката на този премиер и ще я получим“, каза той.

Думите му идват непосредствено, след като днес в публичното пространство се завъртя информацията, че от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ подготвят ротационен премиер.

„Нормално и разумно е с основните политически сили да се водят разговори за подкрепа“, каза Славов относно втория мандат. Според него най-добрият шанс в момента е правителство на малцинството с „конституционни гласове“.

„Страшно се нуждаем от това. Нуждаем се от амбиция за страната. В ситуацията, в която се намираме, трябва да проявим достатъчно разум и известна доза аскетизъм. В процес на толкова бушуващи политически страсти смирението и аскетизмът може да ни изведе на по-правилен път“, каза славов.

„С ГЕРБ вече сме гласували достатъчно закони заедно, независимо дали естетически това харесва на част от нашите избиратели“, отбеляза депутатът.

„Ако има политически сили, които са готови да гласуват важните за България закони и приоритети, трябва да се води разговор с тях и да се търси подкрепа. В крайна сметка всички сме в този парламент, за да взимаме важни за България решения, а не да гледаме дали има петънце по белите ни дрехи или не“, коментира той.

Славов потвърди, че снощи е имало заседание на Националния съвет на „Да, България“:

„Отново препотвърдихме мандата, който бяхме дали на акад. Денков за правителство с втория мандат, за търсене на широко конституционно мнозинство, за да се извършат необходимите конституционни реформи в рамките на половин години. Акцентът отново беше върху експертния формат“, допълни той.

„През уикенда е имало и политически срещи на лидерско ниво“, издаде Славов и допълни:

„Трябва да намерим тази формула за управление, която в един относително кратък период от време – около 1 година, ще ни даде възможност да направим важните за България ключовите реформи“.

По думите му правителство, предложено от Мария Габриел, по скоро няма да получи подкрепа в Народното събрание (НС). „Тя може да връчи на президента Румен Радев и празна папка“, изказа мнение депутатът от ПП-ДБ. Според него обаче капацитетът на Габриел трябва да бъде използван, защото това би било добре за страната:

„Имайки предвид ключовите теми пред България, ако по някакъв начин от страна на ГЕРБ в целия процес участва г-жа Габриел – това би помогнало на процеса“, допълни той.

„Ротационен министър-председател не е обикновена идея, но е възможност за решаване на сложна политическа криза“, смята още Атанас Славов. Според него това е разумно и допустимо в името на важните решения.

„След като имахме 5 парламентарни избори и потенциален риск пореден парламент да не формира правителство, сме в много сериозна политическа криза, криза на парламентаризма“, допълни той.

Избирателите на ПП и ДБ не са дали мандат за влизане в коалиция с ГЕРБ, припомни Славов и каза: „Очевидно е, че в условията на сериозно политическо противопоставяне и историята на недобро управление на ГЕРБ през всички тези години, е трудно да се мисли за коалиционна формула. Трябва да се търсят начини да се получи подкрепа за важните неща, без да се влиза в коалиция“.

Той очаква тази седмица да бъде приет закона за разследване на главния прокурор, както и скоро да започне разговор за конституционния формат на реформата на съдебната власт:

„Проектът е готов. Нашата цел не е просто да развеем един проект, нашата цел е да консолидираме предварително подкрепа“, каза Славов.

По думите му проектът предвижда пълно разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС). „Действия ще има, но се надявам да няма разколебаване“, каза в заключение Атанас Славов.

Междувременно стана ясно, че е имало емоционално нощно заседание на Националния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП). То е трябвало да одобри постигнатите договорки с ГЕРБ-СДС за общо правителство, в което на всеки шест месеца се сменя министър-председателят – Николай Денков от „Промяната“ и Мария Габриел от ГЕРБ.

По време на нощното заседание съветът на „Промяната“ е трябвало да одобри и дали министрите в кабинета да са политици или експерти, каквато засега е договорката с ГЕРБ. На експертен кабинет държат и лидерите на „Демократична България“ (ДБ) – коалиционният партньор на ПП, предава Блиц.

Съпредседателят на „Промяната“ Кирил Петков обаче е наложил решението за политически кабинет, разказаха участници в нощното заседание.

Първоначално неговото искане е било отхвърлено с мотиви, че договорките с ДБ така или иначе са за експертен профил на министрите. Последвало обаче емоционално убеждаване, в което Петков на няколко пъти повторил на своите: „Така спасяваме България“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ