Гешев проговори: Покушението срещу мен е началото на края. Може да са хора от Руската федерация

payimage-585973

Главният прокурор Иван Гешев дава специален брифинг в 14:00. Пресконференцията на главния прокурор стартира едва час преди кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел да върне мандата на президента Румен Радев.

Покушението срещу мен е атентат срещу държавата и нейното функциониране. А също и срещу принципите на демократичното общество и върховенството на закона. Това се надявам да е началото на края на завладяната държава и олигархично-политическата мафия. Ще поискам отвод на част от членовете на ВСС, които може би участват в покушението срещу съдебната власт. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на извънреден брифинг.

„Аз съм българин, мъж и магистрат и когато кажа нещо държа на думата си, а като юрист мога и да го докажа. Аз спазвам законите и конституцията, затова търпеливо изчаках да дам сведения по определения законов ред, а именно – в петък това, което ще ви покажа и разкажа е свързано с политическа корупция“, допълни той.

Гешев е дал показания за търговия с влияние.

„Дадох обяснения пред пет наблюдаващи прокурора в СГП. В хода на проверката по сигнал депозиран от лицето Борислав Боби Сарафов. Това, което ще ви разкажа днес е това, което ЕП описа като „покушение срещу държавата“, заяви още той.

„Това е престъпна схема. А дали е престъпна или не, ще се прецени от магистратите в хода на съответните процедури и ще кажа, че ходът на прокверки няма т.нар. следствена тайна, така че аз в качеството си на лице, от което са снети обяснения, съм длъжен да кажа истината. Истината ще ни направи свободни. Втората причина да съм тук и да кажа тези неща, въпреки насроченото изслушване от ВСС е, че нямам пречки да кажа същите неща на това изслушване.

Ще искам да бъдат чути от ВСС на закрито заседание на пленума. В качеството на лице по различни процедури в съдебната власт ще поискам отвод на част от тези членове на ВСС, които може би участват в покушението срещу съдебната власт. Затова ще поискам част от заседанието да бъде закрито“, допълни Гешев.

Според него не трябва да се срамува съдебната власт, а тези, които хората наричат „олигархия“ и „мафия“.

„Българската прокуратура продължава да работи само в интерес на българските граждани. Това, че, без да визирам, някъде има един плъх от 5000, не е новина за никого. Във всеки колектив има черни овце“, коментира още главният прокурор.

„Част от този заговор е един Зарков, както нарече лицето Бойко Методиев Борисов – крумови закони. За всеки един юрист е ясно, че този закон е противоконституционен. Аз заявявам, че ще бъде заложен на проверка. Целта на този закон се вписва перфектно в този заговор, защото целта му е не да реши икономическата криза, демографската криза и изчезващата нация, нито войната по пътищата, борбата с организираната престъпност, защото те закриха спецпрокуратурата, въпреки европейските мнения, резултатът се вижда – бум на наркотиците, катастрофи, организирана престъпност и връщане в тъмните времена на 90-те години“ , каза още той.

„Гордея съм, че съм главен прокурор и зад мен седят моите колеги, които продължават да си вършат работата“, допълни Гешев.

„Всичко започна, когато дойдоха заплахите и предложенията да стана посланик. Това е обидно. Думите чест и достойнство за мен няма да бъдат празни думи. След това заявих в Украйна, че в случай, че Путин дойде в България, ние трябва да го предадем на Международния наказателен съд. Зад атентата срещу мен може да седят хора от Руската федерация. Може да е съвпадение. След това се случи това, което смятам, че е опит за убийство срещу мен. В деня когато се случи водих разговори с ръководството за служби. Помолих да дойдат линейки първо, защото се движеха много автомобили и предвид ситуацията предположих, че може да има загинали, починали и наранени. Чудо е, че не пострада никой. Нямам обяснение как това се случи, освен, че това е божествена намеса“, разказва той.

„В следващите дни бях ангажиран с лични проблеми, от семеен характер. Получих обаждане от Ясен Тодоров, че е с експерт, който е един от най-добрите в Израел и изразява да види желание, докато е светло на мястото на случката, за да даде предварителен анализ на ситуацията. Аз се доверих с оглед на това, че познавам този човек. Той е с доста сериозна биография и е един от най-добрите специалисти в Израел“, сподели още Гешев.

„Въпреки, че съм бил с бронирана кола, ако ударът е бил във вратата той не може да каже какъв щеше да бъде резултатът. Въпрос на експертизи“, коментира още той.

„Още от момента на тръгването ми в държавата Украйна през цялото време до тази неделя главен прокурор беше лицето Борислав Боби Сарафов. Т.е. няма как аз докато съм командировка да наруша каквито и да е било служебни задължения. Това е българското законодателство. Някой не чете достатъчно. Изявленията на Сарафов от първия ден са си за негова сметка, като главен прокурор на мястото“, каза главният прокурор



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ