Прокурор проговори: Целта на Гешев е да намали кворума, който ще гласува отстраняването му

иван гешев

Второ предложение на прокурори от Висшия съдебен съвет (ВСС) за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев в рамките на 10 дни. Според тях той демонстрира поведение, което е в противоречие със стандартите в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Сред прокурорите, които стоят зад предложението, е Георги Кузманов.

„Причината е изявата на главния прокурор пред медиите, в която употреби израз, който ние считаме, че е несъвместим с позицията му на главен прокурор. Да нарича цялата политическа класа, която е избраницата на българския народ, боклуци – това не смятаме, че е коректно. Решихме, че пленумът трябва да прецени доколко това е сериозно нарушение на професионалната етика“, заяви пред bTV Георги Кузманов.

На въпрос защо този път четирима вместо шестима души са подписали това предложение, той отговори, че единият е извън страната заради планирана почивка, а другият има здравословни проблеми.

„Може би ме питате дали се страхуваме във връзка със заплахите, които главният прокурор отправи към нас. Да, има образувани преписки. Много бързо се е самосезирала главната прокуратура. Прокурори от ВКП, пряко подчинени на главния прокурор, ни изпратиха призовки. На 25 май аз съм призован във Върховната касационна прокуратура да давам обяснения по някаква преписка, която на този етап не знам за какво е“, обясни Кузманов.

По думите му още няколко негови колеги от групата прокурори, която е подписала първото предложение за предсрочно отстраняване на Иван Гешев, са получили призовки.

„Смятам, че главната цел на г-н Гешев е да ни образува наказателни производства по някакъв текст, който преценят, за да може да има основание да ни иска отвод и по този начин да намали кворума във ВСС, надявайки се да не се съберат гласове, които да гласуват „за“ неговото предсрочно освобождаване“, на мнение е прокурор Кузманов.

„Нашето предложение към г-н Гешев ще бъде да си подаде молба за неплатен отпуск, защото в момента злоупотребява със служебното си положение. Ползва ресурса на прокуратурата. Вчера, бидейки в отпуск, дава брифинг в сградата на прокуратурата, което считаме, че не е коректно“, заяви още Георги Кузманов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ