Внимание, пенсионери! От НОИ обявиха спират ли изплащането на пенсиите

Пенсионери

Няма риск за пенсиите, никой няма да остави пенсионерите без пенсии.

Това заяви пред журналисти управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали има риск за изплащането на пенсиите, ако до 10 юни депутатите не успеят да приемат нов закон за държавния бюджет.

Това, което е важно, е да бъде приет удължителен закон или нов бюджет, за да се гарантира увеличението на пенсиите с 12%, коментира той.

Аз съм убеден, че ще се прояви необходимата мъдрост, това ще бъде прието и няма да има проблем, посочи още Иванов, цитиран от БТА.

По повод днешната предупредителната стачка на служители на НОИ в страната, Иванов каза, че от два месеца тече непрестанен диалог с двата синдиката – Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда (КТ) „Подкрепа“. По думите му исканото 30-процентно увеличение на заплатите не може да стане без приемането на нов бюджет за 2023 г. Иванов отбеляза и очакванията за сформиране на редовно правителство.

Колегите сигурно имат основание да претендират за по-високи възнаграждения, но това е процес, който минава през доста сложна бюджетна процедура, добави също той.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване се формира от вноските на осигурените лица и със средства от държавния бюджет за дофинансиране на системата, но тези средства не могат да бъдат използвани за работни заплати и за каквито и да е други разходи, поясни Иванов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ