Внимание, родители! Деца си правят дрога с препарат за отпушване на канали и киселина от акумулатор

наркотици

Нова дизайнерска дрога и наркотици, синтезирани в домашни условия с препарат за отпушване на канали и с киселина от акумулатор, цигари с марихуана, напръскани с препарат срещу хлебарки, за по-силно влияние, са наркотиците, които набират популярност сред младежите и децата, предупредиха от полицията във Велико Търново, предава Лупа.

Наркотичният чай набира все по-голяма популярност, коментира главен инспектор Костадин Костадинов, началник на сектора за борба с организираната престъпност в областната дирекция на МВР:

„Това е психоактивна смес за пушене. Много често тютюн, обикновен чай или някаква друга растителна маса се напояват със синтетичен наркотик JWH-018 от рода на канабиноидите“.

Наркотичният чай се внася у нас от Югозападна Азия със соли за вана и дори с тор за цветя. Обработеният по този начин наркотик води до прекомерна психическа и физическа зависимост, а пристрастяването е изключително бързо – до две-три седмици.

„След около месец-два употреба води до цялостна деградация на организма, нарушаване на зрение, интелектуален спад, силно занижено сексуално желание, проблеми в дихателна, кръвоносна и отделителна система“.

Един грам марихуана на пазара на дребно е между 15 и 20 лева, а доза от наркотичния чай е 50 лева, лесно достъпен, но труден за откриване от властите, коментира главен инспектор Костадин Костадинов:

„Понеже спецификата на сместа – примерно чай от мента, си има съответна миризма, и това вещество по никакъв начин не може да бъде установено от наши кучета, включително и апаратите за измерване на наличие на наркотици при управление на МПС не ги засичат тези наркотици, при едни изследвания с полеви тестове или с дрегери – показателите са нула“.

Наркотичният чай се хваща от употребилите го само с кръвен тест, но масово дрогираните с него шофьори отказват да дадат кръв.

Все популярен е и синтетичният метамфетамин. Може да се направи безпроблемно в домашни условия, а така наречените „готвачи“ е нужно да имат елементарни познания по химия, рецептите за пико изобилстват в интернет. Цената на грам пико е между 60 и 80 лева, казват полицаите. Проблемът е, че се забърква подръчно от всякакви отрови, коментира старши инспектор Стоян Любомиров от Базовата научно-техническа лаборатория в Областната дирекция на МВР Велико Търново:

„Не ползват чисти продукти, което дава отражение на крайния продукт. При всичките производства на пико и всякакви видове ръчно направени дори чайовете и амфетамини никой не може да гарантира какво е направено. Някой направил пико с разредител „Каналин“ и киселина от акумулатор, изобщо не знаем какво има вътре. Има и друга мода, за която съм чувал – да пръскат „тревата“ с препарат за хлебарки, с тип мухозоли невропаралитични спрейове“. Флаконите с „райски газ“ все още са общодостъпни.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ