Това вече е бандитизъм! Само вижте откъде са взели чакъла за пътя, който уби 13 души над Своге

АВТОБУС
Пътят при Искърското дефиле се прави с радиоактивен чакъл. Този сигнал е подаден до държавните институции от легия „Антимафия” още през 2015 година. До този момент отговор не е последвал.

Тогава неправителствената организация прави свое разследване, като замерва новоположения асфалт с гайгеров брояч. Пробите са направени при Церово, Бов и Лакатник. Апаратът отчита 4 пъти превишаване на нормата. Според сигнала, чакълът се взимал от съседна уранова мина. Няколко медии отразяват новината, но нищо не следва от това.Това не е първия скандал с урановата мина при Лакатник. През 2009 г. Би Ти Ви и екосдружение „За земята“ алармират, че строителни фирми използват чакъла от мината, който е с радиоактивност 3 пъти над допустимата норма. Засечените камиони с радиоактивен чакъл са на фирмата „Екоседиментс“. Новината е публикувана в „Дневник“.

През 2014 г. „Биволъ“ прави разследване, в което показва, че десетки хиляди тонове радиоактивни инертни материали са били добити и използвани незаконно в строителството. Пътища, сгради и инфраструктура са построени с баластра и чакъл от уранови рудници. Установените нарушения на РИОСВ са определени само като административни.

СНИМКА: БУЛФОТО



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ