30 училища в България атакувани от руски хакер: Заплахите за бомба пратени на вехти мейли

училище

Електронните адреси, на които бяха изпратени сигнали за бомби в над 30 столични училища в петък, са стари и неактуални. Това каза пред „Телеграф“ председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България и директор на 119-о училище Диян Стаматов. „Те са още отпреди 2016 година. Това са фалшиви сигнали, тъй като тези адреси не съществуват“, обясни той.

Врътка
Стаматов поясни, че изпратените писма са адресирани до с абревиатура sou. „От 2017 те са със su”, уточни директорът. Попитан как са били получени щом не се поддържат, той коментира, че вероятно някои негови колеги, по свое желание, са запазили достъпа до тях. По принцип те обаче трябва да са деактивирани и извън употреба. Именно заради това учебният процес не е бил прекратен, смята Стаматов.

Мейли
Един от сигналите за бомба е получен в 35-о училище. В имейлите е било посочено, че са изпратени от националист, недоволен от външната ни политика. Фалшивите заплахи отново идват от Русия. В края на март стотици училища в цялата страна получаваха заплахи в продължение на една седмица. Първоначално идваха от Русия, но след това такива сигнали заваляха и по телефона, като често зад тях стояха ученици.

Заради евакуацията на ученици и настъпилият хаос МВР промени правилата за действие в такива случаи. Според новата процедура при получаване на сигнал за бомба директорът е длъжен да се обади в полицията. След като сградата бъде проверена от униформените, се решава дали занятията да продължат, особено в случаите, когато не се открие нищо. Много директори се възпротивиха на това изискване, като бяха единодушни, че ще защитят децата, дори и да бъдат наказани, както се случи с директора на 81-во училище, който изведе децата без разрешение от МВР. Глобата е между 100 и 500 лева, но според юристи тя е лесно оборима в съда, тъй като протокол не съществува в правния мир.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ