Зверски го закъса! Киро на колене пред Урсула фон дер Лайен в Братислава, удари го на молби

кирил петков урсула фон дер лайен

Опит да установи контакт с председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен, а не откриване на структура на „Продължаваме промяната“ е причина за изненадващото пътуване на съпредседателя на партията Кирил Петков до Словакия, пише 24 часа.

В неделя сутрин Петков изненадващо отказа интервю пред Би Ти Ви като оправданието бе непредвидено пътуване. Впоследствие репортер на „24 часа“ го засече в самолета от София до Братислава, а обяснението бе, че ще открива структура на ПП в столицата на Словакия.

Истинската причина обаче е Петков да опита да се извини на живо на Урсула фон дер Лайен, след като и нейното име бе споменато в записите от националния съвет на „Продължаваме промяната“, които бяха изнесени от Радостин Василев в петък. В записа се чува как Петков споделя за свой конфиденциален разговор с Урсула фон дер Лайен, в който тя му била обещала да се помисли за промяна в условията за приемане на България в еврозоната.

„Днес имах разговор с Урсула (фон дер Лайен) като ѝ зададох точно този въпрос: „ако ще има възможност за такова правителство, обещаваш ли да ни пуснеш“. Тя вика: „за Шенген ви е много голям шансът, за еврозоната – трябва да го измислите как да заобиколите правилата, смисъл да влезете в рамките“. И аз казах: „може ли да мислим за инфлация, която да е минус ефекта на Украйна?“ и тя вика: „Не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна“. Изглеждаше, че за тях не е лоша идея“, казва в записа Петков.

Разговор между Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков е имало, потвърдиха от Европейската комисия, но отказаха подробности. Според дипломатически източници шефката на ЕК е приела остро замесването на името й във вътрешнополитически разправии в България и проявената недискретност.

Името на Кирил Петков изненадващо се е появила сред говорителите на форума GLOBESEC 2023, който се провежда в Братислава от 29 до 31 май, показва програмата на форума, побликувана онлайн. Основни говорители на тазгодишния форум за сигурност в столицата на Словакия пък са Урсула фон дер Лайен и президентът на Франция Еманюел Макрон.

Петков ще говори пред GLOBESEC във вторник следобяд като участието му е в дискусията за европейското бъдеще на Западните Балкани. В сряда сутрин пък е речта на Урсула фон дер Лайен. Като плановете на съпредседателя на ПП били да потърси неформален контакт с шефката на ЕК по време на форума, разясниха негови съпартийци.

Засега от ПП не са обявили и откриване на структура на партията в Братислава. Последната местна организация бе открита в неделя в Русе и за това има съобщение на сайта на „Промяната“.

Докато Петков е в Братислава кандидатът за премиер на ПП Николай Денков ще трябва да размрази преговорите с Мария Габриел за съставяне на правителство. Разговорите за кабинет с ротация на министър-председателите бяха замразени от ГЕРБ след публикацията на записите. Денков ще получи днес следобед мандат от президента Румен Радев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ