„Труд“ публикува пропуснатите гадости в записа на Руди Гела! Кирил Петков: @би им майката

7 Dni Bulgaria29.05.2023
радостин василев

От петък насам извадки от скандалния запис от заседанието на Националния съвет на “Продължаваме промяната”, който депутатът Радостин Василев разпространи на специална пресконференция текат по медиите. През цялото това време досега обаче много фрапиращи изказвания, които се чуват от участващите в заседанието от нощта на 21 май, остават неогласени.

Според анализатори и наблюдатели, в тях прозира политическа меркантилност и се дискредитират европейски политици от най-високо ниво. “Труд news” публикува “стенограма” на нечутите досега изказвания на депутати и ръководството на “Продължаваме промяната”.

“Плюете по ГЕРБ всеки ден, да не мислите, че те няма да плюят по нас? Ние сме в някакво съжителство, съквартиранти и въобще не е задължително да се харесваме”, казва Асен Василев в отговор на въпрос как ще работят структурите на ППДБ с ГЕРБ за местните избори, щом правят ротационно правителство.

“Можеш да кажеш, че смърди (“съквартирантът”, б. р.), можеш да му извикаш полиция..”, дава пример за бъдещите коалиционни отношения Асен Василев. “Загубим ли възможността за местните избори, започваме спирала надолу”, допълва Кирил Петков.

“Даже говорихме за Илиян Михов за премиер. Да използваме целия ресурс на мъжа на Габриел и ЕНП”

Икономистът Илиян Михов също е бил вариант за премиер.

Кирил Петков: Тяхното предложение (на ГЕРБ, б. р.) беше Мария Габриел да е премиер, от ваш мандат, с ваши министри и с няколко наши министри. Ние това казахме това няма как да се случи. А след това почнахме да говорим, минахме през сценария експертен кабинет. Борисов каза “Аз не го искам”. Даже говорихме за Илиян Михов (Илиян Михов е икономист, който беше спряган от ПП за шеф на БНБ) от Сингапур като сценарий, защото е един пич, който става за премиер, който и ние му имаме доверие.

Франсоа Габриел, съпругът на Мария Габриел и висш служител в ЕНП.

Но той (Борисов, б. р.) вика “Първо не го знаеме, а и вие не го знаете много добре. Второ, той не е в България, не знае точно какви са обстановките тука. Трето, изкарвайки Мария и вашите хора извън играта, това ще води до всякакви проблеми”. Даже Борисов каза като пример, вика: “Аз не искам Асен да е извън кабинета, защото иначе само отвънка да бие по нас. И ако сложиш Мария Габриел в хоум офис (вероятно да не е в кабинета, б. р.), може само да пише от сутрин до вечер на външните лидери и да казва – те си говорят с “Възраждане”, те се подкрепят с БСП”.

Трети вариант ние му казахме: “Виж сега, нека тя да е примерно само като възможност Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи. Да използваме целия ресурс на мъжа є (Франсоа Габриел, б. р., висш експерт в ЕНП) и на ЕНП, на всичкото ни е на нашите си избиратели, да кажем, че тя няма истински ресор, който да е ресурсен. Поне, за разлика от Генчовска (Теодора Генчовска, бивш външен министър, която уличи Петков, че води двойна политика за РСМ, б. р. )поне знаеме, че гледаме в една посока за външната политика и изцяло нашия кабинет с Ники Денков – премиер. Това как ти се струва?”
И Мария Габриел се разплака почти с такова с влажни очи, каза: “Аз това не мога да го направя. Аз си тръгвам утре, предавам си мандата и си тръгвам. В интерес на истината Борисов усетихме, че това му е тесла не заради нас, а заради него си. Защото това означава, че той, всъщност, си губи една от големите подкрепи. И той вика: “Абе, Мария, все пак нещо е, може би и тя вика не”.

“Не гледаме каприза на Габриел, а дали ще имаме заложник по време на мандата”

Николай Денков: Отново ми се струва, че изпукаме защо ни трябва Габриел. Тук изобщо не става дума за нейния каприз, а става дума за това ще имаме ли заложник или няма да имаме заложник по време на мандата.

Асен Василев: И доколкото Европа ще ни помага или няма да ни помага за Шенген и еврозоната.

Николай Денков: И отвънка, и отвътре. Вие гледате от ден едно как ще изглежда със и без коалиция. В края на краищата дали ще успее или няма да успее, ще има значение как изглежда това нещо поне на ден 90, на ден 120. Така че оттук ролята на Габриел с всички други рискове е, че дава съществено по-голям шанс на ден 120 ние все още да имаме някаква конструкция, която може би работи. Това е идеята, а не капризът на един или на друг. Това е залогът, който тук се разглежда.

“За еврозоната да заобиколим правилата. Ще поискаме външни консултанти за службите”

В два поредни дни от Брюксел се наложи да реагират заради думите на Кирил Петков за разговора му с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. “Правилата трябва да се спазват”, гласи пояснението на ЕК.

Асен Василев: Вторият ешелон е изцяло наш, защото той зависи изцяло от премиера.

Кирил Петков: Да, вторият ешелон е някакъв шанс, защото той зависи от премиера. В момента регулаторите са по-важни от министрите, защото те са там за 7 години… Аз, лично, моите чувства, че 9 месеца са макс (за продължителност на правителството, б. р.), което да избутаме.

За еврозоната ще е малко трудно, защото инфлацията ще е извън нормата. Но също не е невъзможно. Днес (21 май, б. р.) имах разговор с Урсула (Урсула фон дер Лайен), като є зададох въпрос: “Ако има такава възможност, какво правите за държавата да ни пуснеш? А и тя вика, че за Шенген, имало голям шанс, за еврозоната – трябва да измислите начин да заобиколите правилата, в смисъл да влезете в рамките. Аз попитах има ли вариант да се мисли за инфлацията минус “ефекта на Украйна” (вероятно да се допусне по-висока инфлация с оправданието войната в Украйна, б. р). И тя вика: “Не ме цитирай, но ще се опитам да ти помогна”.

Изглеждаше, че за тях не е лоша идея да ни приобщят, щото виждат, че сме си реално балканска държава. Така че, колко ефективно ще си зависи от нас, но службите, което е може би също един от големите предимства, защото пак конюнктура не на база на нещо, ами просто, че Борисов също иска да ги вземе от президента. Тука как може да се измъкнем да не са негови хора, е да кажем, че ще поискаме външни консултанти да ни определят и да ни помогнат чрез структурирането на службите. Тези външни консултанти да не са кой да е, а ни дава някакъв шанс да изчистим руския актив, който е влязъл дълбоко. Някакъв доста вероятен сценарий, защото там не сме сами, там сме и с външните партньори.

“Поне местните избори ще ги правим с наше МВР. Най-добрата сделка”

Асен Василев: Можем да разглеждаме ситуацията като lose-lose (губещ вариант, б. р.). Отиваме на избори. След моите разговори в Хасково въобще не е ясно дали ще отидем на избори заедно с ДБ. Ако отидем на избори без ДБ, няма да се борим за първо място, евентуално за трето. Трябва да си дадем ясна сметка. Второто е. И че другият вариант, който е да направим наш кабинет, че срокът може да се бутне и до 12 месеца. Фундаментално това ще ни позволи да изчистим от службите, да изгоним кадрите на ГЕРБ и на президента по места… Чистката е говорена с всички, които искат да стават министри, че законно – незаконно, трябва да изгонят всички директори на дирекции, шефове на регионални структури. И на агенции.

Първите 2 седмици. Което донякъде ще затапи приказката, че сме правили коалиция с ГЕРБ. Това е loose-loose прочита на ситуацията. Win-Win (печеливш вариант, б. р.) прочитът на ситуацията e – нека покажем среден пръст на ГЕРБ на изборите ще качим. Даже и да се разделим с дебетата (ДБ, б. р.), може би ще качим. Само че Радев ще ги прави (изборите, б. р.). И те най-вероятно ще са август месец. А че нали това ще качим на поведение, не е ясно дали няма да загубим от друго. Но да кажем че това е win-win прочитът на ситуацията. От друга страна, ако влезем обратно в управлението за 6-12 месеца, ще можем да направим някои неща, които са смислени и които може би са необратими в по-дългосрочен период за България. Но цената най-вероятно ще бъде, че ще загубим почти всички местни избори. И след това в по-дългосрочен период, най-вероятно и голяма част от идентичността на партията.. Това зависи, разбира се и от как се развиват служби, Гешев и т. н. Но като цяло поне местните избори ще ги правим с наше МВР… Относно сделката, мисля, че това е най-добрата сделка, която може да бъде направена с ГЕРБ.

“ГЕРБ готови ли са да дадат курбан човек като Делян Добрев?”

Настимир Ананиев: ГЕРБ знаят ли, че ще правим чистка?
Асен Василев: Да. (…) Казаха, че от три години не управляват, не ги интересува особено.
Кирил Петков: Под формата на Радев, неговите хора.
Настимир Ананиев: ГЕРБ готови ли са да дадат курбан човек като Делян Добрев?
Кирил Петков: Асен много иска да яде този курбан (смях). Истината е, че ние можем да поискаме.
Настимир Ананиев: Има ли договорка, че ще натикаме ДПС в ъгъла?
Асен Василев: Това няма да се случи, защото Христо, не заради ГЕРБ, а заради милите ни коалиционни партньори…
Настимир Ананиев: Христо е ял тази хурка вече, когато пропадна исторически компромис през 2017 г.
Асен Василев: Аз те разбирам, но Христо днес се обади на Карадайъ, за да си говорят за конституционни промени.
Настимир Ананиев: Карадайъ ще му сменят главата, до следващите 4-5 седмици ще има нов председател на ДПС. Но това не е важно, важно е друго – в момента ние, ако не предприемем нищо, какво ще се случи?
(…)
Асен Василев: Моят прочит е, че проруските сили в България ще вземат превес в следващите 18 до 24 месеца в парламента, за първи път от 1996 г. насам. Въпросът е дали ще го вземат, след като сме в еврозоната и в Шенген, т. е. количеството щети, които могат да нанесат, са по-малки.
(…)
Кирил Петков: Според нас шансът това правителство да бъде прецакано максимално бързо е огромен.
Асен Василев: Целият мач ще бъде следният – Бойко ще ни даде Правна комисия и ние до местните избори ще можем да притискаме, след местните избори нищо няма да можем да правим.
(..)
Кирил Петков: Само ние можем да го изперем (…) Две неща се случват – Борисов ще загуби от президента, ако президентът води местните избори, най-големият му конкурент не сме ние. Той си го каза. (…) Импийчмънт на презиеднта не е добра стратегия в момента. Трябва да му вземе службите и властта, но да го държим на повърхността.
(…)
Николай Денков: Или в лицето на Габриел и ЕНП ще получим съюзник, защото влизаме в проевропейска линия и тръгваме да реализираме нещо или ще изглеждаме най-големите идиоти на Европа, защото сме провалили възможността и сме оставили България на руските сили… Навънка ще гледат ще свършим ли работата, която очакват от нас и да стопираме, това, което се задава или поне да го забавим или заради нас ние отиваме на избори с абсолютно непредсказуем резултат.

“Под едната ръка Радев е хванал Гешев, под другата – Копринков. Тръгнал е да пазарува кметове на ГЕРБ”

Николай Копринков е съветник на президента Румен Радев от 2017 година и отговаря за вътрешната политика, а според Асен Василев в момента Радев е “тръгнал да пазарува кметове на ГЕРБ”.

Асен Василев: Правителството (формираното с втория мандат, б. р.) няма да падне преди местните избори. Бойко не иска Радев да прави местни избори. Местните избори са шест месеца от сега. Не знам дали гледахте откриването на залата в Бургас (на 18 май беше открита “Арена Бургас”, б. р.). Кметът на ГЕРБ покани президента, но не покани хората му и нито един човек от ГЕРБ, защото той ще е независим кандидат към Радев. Под едната ръка Радев е хванал Гешев (Иван Гешев, главен прокурор, б. р.), под другата – Копринков (Николай Копринков, съветник на президента по вътрешна политика, б. р.). С едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва (кметовете, б. р.). Това в момента се случва на всички герберски кметове.
Вместо да имаме ГЕРБ с 25%, ще имаме ГЕРБ – 15% и 10% прокремълска партия на Радев с местните кметове. Тези хора, които кметовете ги държат, те няма да дойдат при нас. Посмъртно. Радев е тръгнал да пазарува кметовете на ГЕРБ един по един. Някои от тях се асоциират с него, не с ГЕРБ. Ако Радев държи и полицията към този момент, това ще направи нещата по-лоши. Те искат сравнително честни избори и знаят, че нашата полиция ще направи сравнително честни избори. Ако Радев прави избори, той ще ги направи нечестни в посока Радев. За първи път ГЕРБ няма да държат полицията и службите. Това е мачът. В 90% от територията на страната ние на местните избори не участваме. Ако сме във властта, това може и да се промени на някои места. Но ако не сме във властта, местните избори ще бъдат решени между структури, които Радев подкупва и заплашва с Гешев, и едни структури, които ГЕРБ държат с техните методи, които са същите.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ