Жената на Румен Радев захапа Киро и Асен като бясна кучка: Еничари и ибрикчии

7 Dni Bulgaria29.05.2023
Румен Радев, Десислава Радева

„Знаете ли, че в Османската империя за главни ибрикчии са избирали главно еничари?! Сигурно и любов е пламвала.“ Това написа в профила си във фейсбук президентската съпруга Десислава Радева.

Посланието й е допълнено от песента на Таркан Kuzu Kuzu (Агне агне)

Еничарите са били най-жестоките войни в Османската армия. Еничар значи нов войник. Те са били от християнски семейства, насилствено вземани от родителите им чрез т.нар. кръвен данък и обучавани във вярност на султана. Нямали са скрупули дори да убият истинските си родители.

Ибрикчия е служител на султана, който сам извършва действията по подмиването и подсушаването на задните части на господаря си. Поради големината на свитата от ибрикчии, впоследствие се създава и длъжността „Главен ибрикчия“, който е и едно от най-доверените лица на султана. Човекът на върха на империята, султанът, е имал не един или двама ибрикчии, а цяла „сюрия“, предвождана от „Главния ибрикчия“ – същински жрец в „храма“ на султана. Съществуват твърдения, че за голям период от време за главни ибрикчии са избирали главно еничари, разяснява 24chasa.bg.

На кого ли са станали ибрикчии еничарите на Радева?

В песента лирическият герой на Таркан е съсипан от мъка заради раздялата с любимата. Не може повече да издържа това положение. Готов е да се върне при нея кротък като агънце, ако тя му прости.

 

 



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ