Война! ПП и ДБ за Радев: Имаме 7 дни! Г-н президентът сега е засегнат, усладила му се е властта

акад. николай денков

Проблемите може да се решат само по един начин, само със съставяне на редовно правителство. Конституцията не дава право на някой друг да дава съвети на НС дали да избере правителство, или не. Това заяви академик Денков след като получи втория мандат за правителство от президента Румен Радев, предава Блиц.

„Това е интерпретация, която всеки има право да тълкува както иска. През 2021 година бяха сменени ръководствата на службите. Тогава това бе една нормална парламентарна процедура“, каза Денков, коментирайки записите, в които се говори за чистка в службите.

Що се отнася до разговорите с ГЕРБ за формиране на правителство, кандидат премиерът на ПП каза:

„Трябва да бъдат размразени преговорите. Надявам се през следващите дни тези разговори да продължат. Днес не сме се чували с Мария Габриел. Очаквам те да ги размразят. Докато не влезем в преговори няма да коментирам състава на кабинета“.

„Имаме седем дни да направим кабинет. Г-н президента е засегнат от това, че ние отдавна сме заявили, че имаме законопроекти за промяна начина, по който се управляват службите за сигурност.

МС отговаря за сигурността и обществения ред в страната. Президента няма касателство към тази тема , така че някак си не е в реда той да назначава шефовете на службите, а тези, които са в момента са назначени от неговото служебно правителство“, коментира на свой ред ген. Атанасов.

„Съгласно българското законодателство, преди някой да бъде назначен , той трябва да бъде проучен за надеждност, включително и съгласуван с чуждестранните партньори. Ако в него нямат доверие нашите партньори, той няма да получава надеждна информация. Това е нормална законова процедура“, добави той.

„Преди да е съставено правителство, всякакви интепретации са излишни. Смятаме, че трябва да се промени начина на назначаване на шефовете на българските служби“, каза още Атанасов.

Въпросът с чистката в службите бе коментирана и от Асен Василев. Ето какво каза той:

„Точно това, което ген. Атанасов току що обясни. Другото, което искам да кажа, че законопроектите за службите , бяха внесени в предишното народно събрание, които да уредят така, че службите да бъдат гласувани от НС, а не да се определят от министър председателя или президента“.

„Това нещо е изключително важно, за да може службите да са наистина на България, а не един човек. Не служа на никакво посолство. Не съжалявам за думите си. Заставам зад всяка една дума в записа“, каза още Василев.

„Няма да се стреляме“, каза Атанасов на въпрос, дали има война с президента.

„Той има своя позиция. Може би му се е усладила властта. Но България е парламентарна република и ние ще се борим да има редовно правителство“, каза още Атанасов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ