СКАНДАЛ: Съветничка на Киро изнесла позициите на Външно на ухото на мистериозен македонец

payimage-579767

Съветник на премиера е изнесъл класифицирана информация на представител на Република Северна Македония по време на преговорите за членство. Това обяви пред депутатите по време на откритото изслушване в НС шефът на ДАНС Пламен Тончев. Дебатът и изслушване на шефовете на службите бе предизвикан от скандалите със записа от Националния съвет на ПП, разпространен от Руди Гела.

По време на преговорите за сваляне на българското вето срещу започването на преговори за членство на Скопие в ЕС премиер бе Кирил Петков, а негов външнополитически съветник Весела Чернева.

На депутатски въпрос шефът на ДАНС потвърди неофициално без имена, че тече разследване срещу бившия началник-кабинет на Кирил Петков Лена Бориславова за изнасяне на информация с гриф „Секретно“ към сайта Бърд на Чобанов.
„Няма законова процедура налагаща съгласуване на ръководителите на специални служби с чужди служби или посолства“ , заяви по време на изслушването си председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Изслушването е по искане на ПГ на „Възраждане“ относно изнесените от народния представител Радостин Василев записи, че ръководителите на българските служби за сигурност са съгласувани с посолствата на чужди държави.

„Назнаването на председател на ДАНС се прави по законова процедура и само тя е в рамките на България. По предложение на МС се назначават с указ на президента. Никъде в закона не се предвижда кандидатурата за председател или негов заместник да бъдат съгласувани с чужди официални представителства. Не отговаря на истината, че съгласуването с чужди специалани служби е заради достъпа до класифицирана информация – било на НАТО или ЕС“.

Тончев заяви, че от записа става ясно, че това е наратив, който е удобен за някой и се прави на гърба на спецслужбите.
„Основен актив на службите е доверието вътре в страната и навън от партньорите ни. Недоказаните твърдения вредят на държавата, на служителите и международните партньори. Опитите за дискредитиране са елемент от хибридните влияния и операции включително и от Москва“, обясни Тончев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ