Шофьори изумени! Тежки ограничения за младите и нови наказания за водачите със стаж

проверка полиция кат

Радикални промени за шофьорите предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, внесени от депутати в Народното събрание. Те въвеждат тежки ограничения за младите шофьори и нови наказания за старите, пише Стандарт нюз бг.

Забранява се на нов водач първата една година, след като е взел книжка за категория В или В1, да шофира през тъмната част на денонощието – от 22.00 до 06.00 часа.

Освен това новите шофьори няма да могат да управляват автомобили с мощност над 90 kW.

Предвиждат се и по-сериозни ограничения за наличието на алкохол в кръвта. Санкциите започват от установена концентрация на алкохол в кръвта над 0,1 на хиляда и/или след употреба на наркотици.

Ако млад шофьор бъде хванат като нарушител, след изтичане на наказанието му, отново започва да тече едногодишния срок, за който важат забраните.

Проектът предвижда при нарушения да се взима книжката на водача за 6 месеца, но да се взема и книжката на този, който му е дал автомобила.

По-строги санкции има и за старите шофьори. Те предвиждат да се наказва с лишаване от право да шофира за 6 месеца и глоба от 500 лева, ако се установи алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително.

Ако концентрацията е над 0,8 на хиляда до 1,2 на хиляда, книжката се отнема за една година, а глобата е 1000 лева.

При повторно нарушение книжката се отнема за една година, а глобата става от 1000 до 2000 лева.

Ако млад водач е с алкохол над 0,1 до 0,5 на хиляда няма да шофира 7 месеца и ще плати глоба от 700 лева. при алкохол над 0,5 до 1,2 на хиляда срокът става една година, а глобата 1500 лева, пише в законопроекта.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ