Взрив в НС! Шефът на ДАНС обвини две от жените на Киро Петков в национална измяна

7 Dni Bulgaria30.05.2023
payimage-587648

Имало е теч на информация от български институции към Северна Македония. Затова заговори председателят на ДАНС от парламентарната трибуна като поясни, че става дума за съветник на бивш премиер:

„Въпросът е чувствителен и няма да мога да отговоря, тъй като по случая има образувано досъдебно производство. Установен е случай, в който съветник на министър-председателя към онзи момент е съгласувал позициите на външно министерство с гражданин на Република Северна Македония“, обясни Пламен Тончев в отговор на въпрос на „Възраждане“.

Шефът на ДАНС не назова име, но според публичната информация вероятно се визира външнополитическият съветник на премиера Кирил Петков – Весела Чернева.

Името ѝ беше замесено миналата година в опити за лобиране и водене на паралелна политика с югозападната ни съседка.

По време на днешното изслушване в пленарната зала депутатът от ДПС Хамид Хамид директно пита Тончев за теч на данни от секретното звено към медиите.

„В последните 2 години ние имаме установени 2 случая на изтичане на документи или съдържание от тях – на държавна агенция, които са ставали достояние на външни източници. Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията“, разкри още Тончев. Става дума за разследването срещу Лена Бориславова за изнасяне на такава информация към сайта на Атанас Чобанов.

„Поведението на някои министри в редовния кабинет определено не защитаваха националния интерес“, добави председателят на ДАНС. „Всички знаем, че действията на това лице не са извършвани без знанието на неговия ръководител“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ