Това вече е скандално! „Телеграф“: Шопите са сърби, властта ги мрази, защото не са добри българи

шопска салата

Цялото население до Кюстендил, Самоков и Искърското дефиле в България, както и това в Кратово, Враня, Ниш и Пирот, което нарича себе си шопи, е чисто сръбско. Това твърди белградското издание “Телеграф”.

“В сръбския Шоплук, както и в този в България и Македония хората говорят на призренско-тимошкия диалект, който е част от сръбския език”, пише в статия, в която многократно се подчертава, че “шопите открай време са се считали за част от сръбското племе”.

“В известна степен шоп е обидно определение от страна на българите за сърбите… Това не са “добри българи” и поради тази причина непрекъснато са били под наблюдението на българските власти“, пише още изданието.

“По своето наречие и характер те и днес имат повече сръбски, отколкото български характеристики. Шопите се различават от останалите българи, както с характера, така и с традициите… Когато през 1836 г. те поискали присъединяване към Сърбия, шопите се определят като част от сръбския род”, се твърди в публикацията, според която шопската салата е чисто сръбска и произхожда от района на Босилеград.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ