Петков изкара Божанков пред журналисти и нареди: чети до края за Радев, Възраждане и Митрофанова

7 Dni Bulgaria01.06.2023
1

Като атаки срещу парламентарната република определи случилото се днес в парламента председателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Възраждане“ говорят за външна намеса, сега говорят и за предатели. Точно хората посочени от посланик Митрофанова“,  заяви депутатът от ПП Явор Божанков и дочете декларацията си, която бе прекъсната от депутати на „Възраждане“ по-рано днес в пленарната зала.

Налице са атаки срещу парламентарната република, заяви Кирил Петков. И цитира думи на „Възраждане“, които казали: като излязат на трибуната, ние ще ги свалим, ще ги унищожим до крак, ще организираме преврат.

„България е европейска държава, демократична страна. Ние ще сме гарант, че независимо от провокациите тези аспекти от България ще останат. Ще работим България да има демократично, работещо, редовно правителство“, добави съпредседателят на ПП. И отказа да коментира думите на президента от по-рано, но увери, че ще направят всичко възможно да има редовно правителство.

Явор Божанков, който по-рано стана причина за нажежаване на напрежението в парламента дочете декларацията, която така и не успя да завърши от парламентарната трибуна.

Божанков отбеляза, че между призивите на „Възраждане“ и президента Румен Радев за връщане на втория мандат за съставяне на правителство има „странен синхрон“.

От думите му стана ясно, че има и други противници на съставянето на кабинет – ДПС заплашили ГЕРБ с повторение на събитията от 1997 г., а ИТН искали президентска република, докато близкият кръг на Радев не криел своите намерения.

„В атаката срещу втората политическа сила се включиха службите, назначени от президента и прокуратурата, която от край време е политически играч, включи се и служебният кабинет“, продължи той с декларацията си.

Кремълската пропаганда опитвала да дестабилизира страни в ЕС и НАТО, в тази стратегия България била много уязвима.

„Лекарството срещу крайния популизъм не е да слезем на тяхното ниво, а да се усмихнем като си купуват кафе с евро и това предстои“, заяви Божанков.

Краят на речта му пък бе посрещнат с ръкопляскания от парламентарната група, която бе дошла за подкрепа по време на брифинга.

„Опитваме се да не им отговаряме. Те говорят за омраза и разделение, ние говорим за строителство, приятелство и градеж. Говорим за любов“, каза Манол Пейков по адрес на „Възраждане“. И припомни, че хората на Костадин Костадинов първи започнали с декларация, призоваваща за бунт. Редовно ме заграждат от „Възраждане“ с ругатни, оплака се той. Сега излязъл, защото знаел, че е важно Божанков да има съюзник и приятел. Имало обаче ритници, удари в корема и драскотини в лицето.

„Ние не се страхуваме. Това е недопустимо“, каза той. „Те бяха днес глутница. Поединично се държат като доста нормални хора и дори постигаме известно разбирателство“, добави Пейков.

Божанков оправда употребата на термина „меки китки“ с това, че пръв Костадин Костадинов бил използвал тези думи по адрес на него, Манол Пейков и Искрен Митев във фейсбук. Той само го връщал към публикациите му във фейсбук.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ