Получи си го! Осъдиха юриста Чавдар, унижавал и искал отношения със студентите си

чавдар стоянов

На 31 май 2023 г. Софийският районен съд произнесе присъдата на открито съдебно заседание.

Скандалът разтърси Алма матер през 2015 г. Тогава студенти обвиниха главен асистент Чавдар Стоянов от Юридическия факултет, че е карал техни колеги да правят лицеви опори без тениска и ги е канил на кафе в неучебно време.

„Във всеки курс има подобни случаи, но само нашият колега Д.П. се осмели да се противопостави на статуквото”, заявиха тогава второкурсниците. Според обвиненията Стоянов е накарал въпросният студент да прави лицеви опори полугол, за да вземе по-лесно заверка. Случаят става и конкретният повод за разразилия се скандал, пише FilterNews.

По думите на второкурсниците конкретните обвинения са „върхът на айсберга”. Стоянов винаги се е държал предизвикателно и демонстративно спрямо студентите си, коментират те. Преподавателят е набелязвал някой от тях, към когото е демонстрирал неприязън и е давал унизителни задачи. Второкурсниците споменават и за сексуални намеци от страна на асистента към техни колеги – нееднократно Чавдар Стоянов е изпращал смс покани за кафе.

Чавдар Стоянов тогава отрече обвиненията и заяви, че “не е преподавател по физическо, а по право”. Той категорично отрече и да е изпращал смс покани на свои студенти. Единствените поводи, по които ги е търсил, са били пряко свързани с учебната дейност. По думите му „смс на студента Д.П. не е изпращал, но дори и да е получавано съобщение, номерът се води на името на жена”. Стоянов поясни, че е стигнал до тази информация след проверка в един от мрежовите оператори.

Според преподавателя той не би могъл да рекетира второкурсниците с оценки от изпити, тъй като няма директен контрол върху изпитната дейност – изпитващ и оценяващ по международно и европейско право е професор Благой Видин.

Присъдата е на първа инстанция.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ