Пенсионерите не смеят да се зарадват! Нещо невиждано се случва с инвалидните пенсии

пенсионери

Направените промени в медицинската експертиза вече се отразяват на броя на инвалидните пенсии – от началото на годината тези пенсии бележат невиждан от доста време скок. За сметка на това са отпуснати по-малко пенсии за осигурителен стаж и възраст спрямо същия период на 2022 г. Това показва статистическия бюлетин на Националния осигурителен институт за пенсиите през първото тримесечие, пише „24 часа“.

За първите три месеца на годината са отпуснати 7723 нови пенсии за инвалидност – с 23% повече спрямо първото тримесечие на 2022 г., когато са били 6279. В същото време по-малко хора са се пенсионирали с пенсията, която трябва да е основна за системата – за осигурителен стаж и възраст според пълните условия на Кодекса за социално осигуряване. Там намалението спрямо началото на 2022 г. е с 8,8% – от 7025 тогава на 6407 сега.

Увеличението при инвалидните пенсии вероятно се движи от два фактора. В началото на годината бяха приети законови промени за отпушване на голямото задръстване в системата на ТЕЛК и НЕЛК след пандемията, не че то попречи през 2022 г. да има пореден ръст в този вид пенсии. С тях се възстановиха правата на много хора, чакащи месеци и даже години експертно решение – навсякъде, където забавянето е по вина на ТЕЛК, старите експертни решения бяха служебно удължени и оттам бяха възстановени и инвалидните пенсии на хората. Още през първия месец след влизането на промените в сила НОИ възстанови 1000 инвалидни пенсии.

Вторият фактор са промените в самите проценти, които се полагат за определени увреждания и заболявания, но неговото въздействие вероятно ще се наблюдава тепърва заради тримесечния срок на комисиите за произнасяне.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ