ГЕРОИ! Цяла България говори за проф. Вичева и това семейство: Предотвратиха смърт в самолет

1701124

Лекарка от Пловдив, заедно със смело семейство, спасиха живота на жена по време на полет. Това стана ясно от публикацията на Олег Чернев във Фейсбук, предава Plovdiv24.bg. Публикуваме целия разказ на мъжа без редакторска намеса сега:

„На тази снимка, в ляво от мен, е Катя. Тя е от село Баня до Банско. Съдбата ни събра в един самолет, и това се оказа съдбовно за нея и изпитание за нас. Летяхме до Ливърпул, откъдето тя щеще да поеме към някакво малко английско градче или село, където си изкарва хляба в складове за замразени храни. Студено ли е, попитах я, след като страшното мина – о, да – отговори тя – температурата на която работим е минус 5 градуса!

На същата снимка зад мен е проф. Вичева, лекар-отоларинголог от Пловдив. Седяхме на първите седалки, току до пилотската кабина. Само пред мен имаше две свободни места и точно на тях се разигра кратка, но много драматична ситуация по средата на полета, който нормално трае около три часа и малко.

Катя, чието място се намираше някъде назад, беше тръгнала към тоалетната, заета в този момент, но изохка – Ох, лошо ми е и седна на едната от двете свободни седалки пред нас със Стела, съпругата ми.

Проф. Вичева, седяща на вътрешното място от съседния ред седалки я погледна и реагира моментално – Тя ще колабира!

Така и стана.

Диляна скочи, Стела , която знае, че имам опит с таква ситуации, почти заповяда – Олег, помагай!

Следващите минути са от онези, които човек не забравя до края на живота си.

Започна здрава борба със здраво затворената челюст на Катя, която вече беше „забелила очите“ и не дишаше. Очевидно си беше глътнала езика, както се казва по народному. Някак успяхме да отворим устата й, Диляна бръкна по-дълбоко, натисна езика и слаба струя въздух просвири в гърдите на младата жена. И тъкмо се успокоихме, че страшното е минало, последва втори пристъп, после трети. При третия, Катя толкова силно ни захапа, че за миг си помислих, че ще ни отхапе пръстите! Не успя, разминахме се само с болката.

Накрая я сложихме да легне на пода, малко вода, малко шамарчета и Катето живна.

До края на полета, по заповед на стюардесите/много мили и усмихнати момичета/ тя седя там, където се разигра цялата драма, за да ни е под ръка, така да се каже.

Горката, нямаше никаква идея, какво точно се еслучило, че при други обстоятелства това можеше да е последният полет в живота й, а ние като нищо щяхме да влезем в новините, световните!

Катя се оказа мило момиче, до края на полета няколко пъти се обръщаше към мен и ми благодареше. Аз от своя страна я успокоявах и усмихнат споделях, че няма нищо по-нормално от това да помогнеш на човек в беда, но си беше истински късмет, че попадна пред очите на две докторки и един „парамедик“!

Между другото, още си чакам безплатния билет от Райънеър, който стюардесите ме увериха, че ще ми издействат за проявеното мъжество и гражданска доблест, а на лекарите…е, на тях това им е работа, нали!

И последно, като тръгнете да летите, забравете въпроса – „Има ли пилот в самолета“, не по-малко важно е – Има ли лекар в самолета?

Катя, ако случайно прочетеш текст, приеми нашите поздрави и пожелания за здраве!“, завършва разказа си Олег.

Адмирации за смелата и човешка постъпка! Браво!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ