Алибегов бесен: Да изтеглят кандидатурата за министър на туризма! Целият бранш е готов за протест

ричард алибегов

Целият туристически и ресторантьорски бранш е готов за протест. Причината е кандидатурата на Зарица Динкова за ресорен министър. В биографията й пише, че е била заместник-външен министър в служебното правителство на Румен Радев през 2021 година, политически съветник на евродепутатът Радан Кънев. Освен това г-жа Динкова е беше кандидат-депутат от „Зелено движение“, част от коалицията „Демократична България“, но не успя да влезе в Народното събрание.

„Още в началото, когато всички браншови организации чухме кандидатурата за министър на туризма в лицето на г-жа Динкова бяхме много изненадани. Когато се обсъждаше проектокабинета на г-н Николай Денков, звъняхме, писахме имейли, съобщения за разговор. Имахме предложения за експерти в туризма, за да може бранша да работи, човек който може да работи от ден първи. Вместо разговори получихме смс от г-н Денков, че се търси най-добрия експерт в бранша. Разговор между организациите и г-н Денков така и не се случи. Вместо това излъчват г-жа Динкова, която няма абсолютно никаква експертност в туризма.“ Това заяви пред Tribune.bg Ричард Алибегов, председателят на Българската асоциация на заведенията.

По думите му когато се говори за говори, че се търсят най-добрите експерти е нормално да се проведе разговор с браншовите организации. Вместо експерт се вижда едно политическо и приятелско назначение. „Бранша е против подобни експерименти за пореден път. Откакто е създадено това министерство никога не е имало експерт за министър, човек който да може да заработи от ден първи, а в този момент имаме нужда точно от това“, подчертава Алибегов.

Председателят на асоциацията на заведенията припомня и друго: На пръв поглед хората виждат пълни заведения, курорни, то това е само няколко дни в годината, което е крайно недостатъчно. Имаме нужда от спешни законодателни промени, имаме недостиг на работна ръка и всичко това се отразява. Не може отрасъл, който носи 13 млрд. лева на държавния бюджет годишно да бъде неглижиран по този начин, защото туризма има потенциал за много повече. След като правителството на Кирил Петков преправи Плана за възстановяване и устойчивост, сектор туризъм не присъства по никакъв начин“, подчертава Алибегов и дава за пример Гърция и Хърватия които са заложили голяма часто от средствата именно за туризъм, а в България той е напълно изключен.

„Нямаме нищо против личността на г-жа Динкова, тя може да е добър човек и експерт в нейната област – външна политика, но това по никакъв начин не помага на нашия бранш. Организациите отказват среща с нея, а и няма какво да говорим. Тук не става въпрос някой да се обучава, а да започне да работи и да знае ние от какво имаме нужда в спешен порядък“, подчертава още той.

На въпрос, че г-жа Динкова е част от партия „Зелено движение“, Алибегов коментира, че това също е опасно, защото партията е против развиването на туризма, с искания за повече пусти плажове, неразвиване на зимния туризъм и лифтове. Но най-голямото им претеснение е, че Динкова няма нужната експертиза, което ще е пагубно за отрасъла. Алибегов подчертава, че все още са отворени за разговори с Николай Денков, за да бъдат обсъдени други имена за експерти за министър на туризма, в противен случай в протестна готовност, а днес и тази седмица се очакват становища и пресконференции на браншовите организации.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ