Шок с цената на тока! КЕВР ни смрази с извънредно поскъпване заради заповед на бивш министър

payimage-557405

Токът за домакинствата ще поскъпне с повече от 3,63%. Това заяви пред журналисти в парламента председателят на КЕВР Иван Иванов. Причината е, че преди 2-3 дни вече бившият министър на енергетиката Росен Христов е подписал заповед в микса от електроенергии за битовете потребители да влязат и количества от държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“. Това са към 2,2 млн. мегаватчаса, докато общо домакинствата потребяват към 12 млн мвтч, или това е1/6 от общото количество, поясни председателят на енергийния регулатор.

Без включването в микса на електроенергия на държавната централа, тя ще изпитва затруднения да продава на свободния пазар заради ниските цени, а така ще й се помогне. Подобни заповеди издаваха и предишните министри, с изключение на миналата година, тъй като цените на свободния пазар бяха пикови. Иванов заяви, че ще трябва да извадят производител с по-ниска цена и да включат „Марица-изток 2“. Той обаче не можа да каже с колко ще се увеличи цената до контакта в дома, експертите смятали.

Иванов се усъмни дали новият енергиен министър Румен Радев би могъл да отмени тази заповед на предшественика си.

40-процентното поскъпване на водата в Перник председателят на КЕВР обясни с остарялата водопроводна мрежа и съоръжения, които са на по 70 години и носят много загуби. Но и модернизацията не е безплатна. Към това се прибавя и скъпия ток, но ВиК дружествата не са стигнали до идеята да го пазаруват заедно и на едро, за да е по-евтин.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ