Плевнелиев и Орешарски в аферата „Трейс“ – две президентски сенки вградени в пътя на смъртта. Опъва ли чадър над виновници президентът Румен Радев?

7086e514aee0f22283d8ea426016e995_L

Две президентски сенки са вградени в отсечката на смъртта край Своге, сочи проверка на документите, с които е възлагана и приемана поръчката за рехабилитацията на пътя, който отне живота на 17 души, други 6-ма се борят да оцелеят, а общо 21 бяха ранени.

Първият е бившият президент Росен Плевнелиев, по-известен напоследък като Роско Десин, който през август 2011 г., което е бил подписан договора за ремонта на този път, беше регионален министър. По това време шеф на АПИ бе личното му протеже Сергей Михалев.

Изпълнител на договора като шеф на АПИ до август 2013 г. пък е Стефан Чайков. Отсечката е пусната в експлоатация през юли 2014 г., когато все още управлява правителството на Пламен Орешарски, въпреки твърденията на зам.-председателя на БСП Кирил Добрев, че тяхното правителство няма нищо общо с тази трагедия. Служебният кабинет на проф. Георги Близнашки встъпва в длъжност едва в началото на август, а дотогава министър на регионалното развитие е Десислава Терзиева от кабинета „Орешарски“ на социалистите.

Нито Терзиева, нито Плевнелиев, нито Чайков обаче не са викани на разпит в следствието, макар, за разлика от досегашните министри, да са пряко отговорни за състоянието на пъта и трагедията.

Паметливи твърдят, че не е изключено над Чайков например да има политически чадър откъм „Дондуков“ 2, където в момента се подвизава бившата директорка на Дирекция „Оперативна програма „Транспорт“ в АПИ, която пряко се занимава с изграждането на пътищата – Цвета Тимева. В момента тя е съветник на президента Румен Радев по регионалната политика.

Същата Тимева е заемала поста в АПИ по времето, когато агенцията се управлява от Чайков и свидетелни на близките и нежни отношения помежду им разказват, че те пламнали точно по времето, когато са рехабилитирали отсечката на смъртта край Своге. Това не попречи на президента Радев да отиде в „Пирогов“ в нощта след трагедията, докато пострадали беряха душа, за да се снима като състрадателен, макар именно негова служителка да е в дъното на трагедията.

По неизвестни пътища Тимева се оказва и една от най-близките приятелки на президентската съпруга Десислава Радева (да не се бърка с другата президентска съпруга Десислава Плевнелиева, която доскоро беше Банова).

Необяснимото отсъствие на Плевнелиев, Десислава Терзиева и Стефан Чайков, дали старта не само на проекта за рехабилитация на отсечката на смъртта, но старта му за експлоатация, от вниманието на разследващите органи озадачава и професионалистите, и наблюдателите на развоя на събитията след страшната драма, заради която днес паднаха три министерски глави.

„ПИК“


Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ