Извънредно! БАБХ разкри какво ще бъде направено още тази вечер заради страшната чума по свинете!

д-р Дамян Илиев БАБХ

Тази вечер всички свине в село Тутраканци ще бъдат евтаназирани и загробени. Това каза изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев по време на извънредна пресконференция.

„През последните две години се опитахме да направим така, че чумата да не влезе в България. За нас не е изненада, че това се случи, защото това е един изключително агресивен и устойчив вирус и мерките, които ние приложихме, се основават на това по какъв начин най-вероятно се предава вирусът – чрез диви прасета или предаване чрез човешката дейност, особено храни с произход свине“, каза още д-р Илиев.

Той обясни, че собственикът на 7 прасета в с. Тутраканци е извикал ветеринарен лекар, но три от животните са умрели, за което са били информирани официалните лекари във Варна. „Пробите бяха изпратени в референтната лаборатория за африканската чума. Резултатът е потвърден. С полицията сме взели мерки да се ограничи движението в с. Тутраканци, проверяват се всички автомобили за свине и свински продукти. Общо свинете в селото са били 30, но са останали 23. Тази вечер животните ще бъдат евтаназирани и загробени“, каза още той и посочи, че е важно в тази ситуация мерките да бъдат незабавни.

„В Румъния има 202 000 заболели от африканска чума животни и ние се стараем да не допускаме да се случва това и у нас“, коментира д-р Илиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ