Арабаджиеви обявени за издирване! Прокурор обяви за акцията: Такова нещо не съм виждал, намерихме над 10 млн. евро в брой

Заснемане

Нови разкрития за специализираната акция с десетки арести във фирмите и хотелите на „Виктория груп“ – „Маринела“ и „Марица“, прави зам.-главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев.

„В хода на претърсвания бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лв. кеш, от куфари, кутии, касетки в банки. Аз такова нещо в цялата си кариера не съм виждал, до колкото знам и в новата история на България няма.

Наложи се спешна намеса и от БНБ да ни дадат броячи. Парите са намерени на различни места, в хотели, в апартаменти, в офиси. Беше иззет и един луксозен автопарк, като ще изясняваме как са придобити тези автомобили.

Не може да се забрани на никой да е богат, но като си купуваш самолети и яхти, си плащай данъците. Една от фирмите, която проверяваме не е платила данък в размер на 600 хиляди лева и това е само една от фирмите. Задържаните в момента са участници в ОПР, две жени занимаващи се със счетоводство плюс едно лице, което е задържано за част от парите – сина на Арабаджиеви“, обяви Гешев.

„Другите три лица, които описах – едно лице, което се издирва на територията на България, две други лица мъж и жена са обявени за общодържавно издирване, от вчера са в Европейската система. Действа се и в посока за Интерпол. Тези двама души са лицата, за които ме питате, Арабаджиеви, в момента до колкото знаем са във Франция“, допълни шефът на спецпрокуратура. Той не пожела да цитира имена на фирми, но заяви, че повечето са с логото „Виктория“.

„Такова нещо не съм виждал, ще видите и вие по снимките, които ще изпратим до медиите. То е като в американския филм „Наркос“ – пачки изскачат отвсякъде!“, образно обяви Гешев.

По повод арестите, той заяви, че от 10 задържани лица, за 4 не са събрани достатъчно доказателства и са привлечени като свидетели. Към момента работното обвинение е за пране на пари и укриване на данъци и определи акцията като колосална за територията на страната ни.

Той благодари на колегите си, които са работили до 7 часа сутринта, но разследванията продължават, защото става дума за нещо наистина огромно.

На въпрос от коя година стартира разследването, Гешев заяви, че имат доказателства за укриване на данъци от началото на годината, като е възможно да се е случвало от преди, но не може да прави анализи.

Шефът на спецпрокуратурата заяви, че са получили сигнали и са направили всичко възможно, за да могат да опазят в тайна операцията, защото става дума за много състоятелни хора, които разполагат с връзки и да разполагат с изпреварваща информация, която обаче не е изтекла, за което благодари на колегите си.

На въпрос дали очаква да има отпор по делото, Гешев заяви, че е имало съпротива и абсолютен отпор от страна на служителите, за да не си свършат работата разследващите.

Той предупреди хората, които в бъдеще ще се сблъскат със спецпрокуратурата да съдействат и даде за пример офис в Пловдив, където е трябвало да се разбиват врати, но рабоата е свършена все пак.

По повод отсъствието на семейство Арабаджиеви, Гешев заяви, че не може да забрани на никой да ходи на почивка и не може да предупреждава хората кога ще бъдат арестувани, а в случая Арабаджиеви са от август месец са извън страната.

„ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ