София е болна от рак

522469

На най-високата точка в Софийската котловина, там където в миналото са се простирали обширни гори, се намира най-голямото от 40-те цигански гета в столицата – квартал „Факултета“.

Отколешният синоним на битова престъпност, на домашно насилие, кражби, обири, побои, СПИН, хепатит, бунища и мизерия продължава да се разраства под безхаберието на Столична община, където гледат на проблема с „широко затворени очи“. С други думи, в София едрее тумор в напреднал стадий, а ремисията на града изглежда утопична.

Във „Факултета“, както и в други големи гета из областните градове у нас, периодично се провеждат акции по събарянето на незаконни постройки. Общините разписват няколко разрешения, пускат по няколко багера, охранявани от жандармерия, но никога не бутат повече от 20-ина постройки, просто така – „козметично“. Все пак инак „електоратът“ ще бъде обезпокоен. Властта предприема нищо и никаквата жертва – шепа циганки да се поразпищят за ден-два. „Ам’ сИга кааде ши спят дИцата. НямамЕ кааде да оотидемЕ. Наа улицата лии даа отидемЕ“. Медийното ехо обаче бързо заглъхва, никнат нови бараки, всичко си продължава по старому. Хилядите коптори си стоят с години. Общинската дейност е отчетена на хартия.

Измежду импровизираните къщурки няма свободно пространство. Не може да се забележи стрък трева, камо ли цяла градинка, например. Жителите на „Факултета“ тълкуват градоустройствения план по свой собствен начин. Те умело са сглобили гаражи, складове, тоалетни и куп други от всевъзможни подръчни материали. Слепените колиби сякаш на магия се крепят една на друга.

За цвят, от време на време като небостъргач над едноетажните циреи се извисяват големи, луксозни къщи. Техните собственици често са заможни цигански семейства, препитаващи се със съмнителна дейност. Ту организатори на групи за проституция и трафик на млади момичета, ту тартори на джебчийски банди, ту ключови фигури в схеми за телефонни измами.

Всеизвестно е, че там, където процъфтява незаконното строителство, кражбите на услугите от първа необходимост – ток и вода, се увеличават.

В края на 2017 година, от официални документи, депозирани от „Софийска вода“ в КЕВР (Комисията за енергийно и водно регулиране), стана ясно, че в циганските гета „Филиповци“ и „Факултета“ годишно се краде вода за над 5 млн. лв. Според статистиката това са приблизително 3 млн. кубически метра. Така загубите на вода могат да достигнат до 50-60%. Едва 3% от населението във „Факултета“ заплаща това, което употребява, а жителите там консумират двойно по-големи количества.

Изводът е, че всяко лято циганетата си играят на воля с безплатна вода, шляпайки по улиците, а междувременно КЕВР провежда закрити заседания, където приема окончателни решения за изменения на цените на ВиК услугите. От „Софийска вода“ отчитат огромни загуби, а всеки може да си направи простата сметка кой ги покрива. Със сигурност не и смуглото общество от „Факултета“.

Често между ноември и март данните за въздуха в София отчитат, че замърсяването на атмосферата в района на „Факултета“ е най-критично. През зимните месеци столичаните от близките до гетото квартали „Красна поляна“, „Западен парк“ и „Овча купел“ вдишат остри, задушливи миризми, докато жилищните им блокове са обвити в гъст дим, нетипичен при горене на дърва.

Според циганската философия пластмасата, старите гуми, дрехите и обувките са най-евтиното твърдо гориво за отопление. Един кубик дрехи втора употреба струва около тридесетина лева. Събират се и всички дрехи от контейнерите за боклук. Да, но текстилът, който е третиран с какви ли не химикали при производство, изхвърля отрова във въздуха. Циганите често горят и кабели за продажба и рециклиране. Нивата на фини прахови частици са завишени драстично, но дори и това не трогва управата от „Московска“ 33.

Въпреки широко декларираната „борба“ на правителството с мръсния въздух се оказва, че България не може да усвои почти никакви европейски средства, насочени към подобряването на околната среда. Неотдавнашна справка на вестник „Сега“ показа, че страната ни е усвоила точно 0.82% от парите, предвидени за справяне с проблема с мръсния въздух по програма „Околна среда“.

Малко по-различната „зимна приказка“, софийската

В София ситуацията е обречена. През изминалата зима Столична община категорично не обърна внимание на протестите на гражданите от „Красна поляна“ и абсурдно загърби комина „Факултета“, изпъквайки с „брилянтна“ идея за пускането на „зелен билет“ в дните с голямо запрашаване заради огромния брой автомобили. Експерименталната система на практика беше провал, сработвайки един-единствен път.

Всичко това обаче не значи, че във „Факултета“ горят единствено всевъзможни боклуци. Седнал на каруцата с брадвичка на дясното рамо, докато лявата ръка държи юздите, циганинът отива в Западния парк… за дръвца за огрев (или продажба). Да подчертаем – сеч на дървета от голям градски парк, разположен в близост до центъра на столица от Европейския съюз.

В началото на април хора от пет столични квартала излязоха на протест срещу изсичането на гората в Западния парк и безразборното изхвърляне на битови отпадъци там, където той граничи с циганското гето. Бяха предложени варианти за конна полиция, за бетонна ограда, но накрая – нищо.

Публикувано във факти.бг:
Южната граница на Западния парк. От другата страна на улица „Суходолска“ е „Факултета“

От Столична община опитаха наужким да „отворят очички“ за проблема. Гражданите чуха вялото мърморене на зам.-кмета на район „Красна поляна“ – Николай Вушовски. „Може би до 2 месеца ще има три патрулки в парка, които да обикалят през светлата част на денонощието От СДВР ще отпускат при възможност и конна полиция“, заяви той.

Може би, при възможност… Все думи, от които човек ще си каже, Абе, управа, която си стои на мястото и неуморно закриля столичани, тяхното спокойствие и обществения ред.

Незаконни постройки, кражби за милиони, поголовна сеч. А даже не обелихме и дума за вандализма, за безчинствата срещу БДЖ и жп линията, минаваща през гетото, за безобразно лошата хигиена, откъдето може да пламне епидемия, по-страшна от всичко изброено до момента. „Факултета“ – престъпност да искаш, но електоратът трябва да се пази… Но стига толкоз, че не щеш ли ще засегнем я Цветелин Кънчев, я защитниците на „човешките“ права от БХК…

В сърцето на София от години расте тумор. Туморът „Факултета“ и неговите разсейки, познати като „Виетнамски общежития“, „Баталова воденица“, „Захарна фабрика“, „Татарли“ и още, и още. Та, Столична община, къде си?

Fakti.bg



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ