Как щеше да изглежда България днес, ако си беше останало „бай-Тошовото време“ (СНИМКИ)

2

Вече 28 години след падането на Тодор Живков у нас продължава да се говори за „бай-тошово време“ – една възвеличавана легенда за приказни времена на умерено изобилие, равенство, братство, работа за работниците, любов между хората и кавги между комшии.

Човек може да се наслуша за това колко прекрасни са били онези времена и ако не е живял тогава и не е чел кой знае колко за онези времена, ще остане с впечатлението, че действително е било някаква форма на утопия, над която с топли очи и тежки ръце е бдяло едно голямо ДС. Да, тази последната част най-често я забравят в разказите, но всеки си знае, че я е имало.

Какво обаче щеше да стане ако този велик лидер беше продължил да властва строго, но справедливо над пролетариата и верните другари? Как щеше да изглежда 2017 г. под управлението на БКП и наследниците на Тодор Живков?

Любимият архитектурен стил на българския соц – панелните кутийки, щяха да са основната форма на строителство. Популацията расте, жилищата също, а какъв по-лесен начин да намериш място за всички от това да ги навреш в така познатите сиви блокове. А и си носи посланието – всички са еднакви, всички са равни.

Междувременно всички тези лъскави бизнес сгради щяха да са заменени от държавни ведомства – държавна компания за програмисти, държавна компания за колцентрове, за маркетингови изследвания. Ако си мислите, че сегашната корпоративна среда е суховато място, което те отнема от детските ти мечти, представете си само какъв бегемот ще е това, ако се слее с държавната администрация.

За сметка на това всички ще са наети на работа. Фактът, че самата работа ще се върши с интензивността на петъчен ден в държавната администрация е друга тема. Важното е да кипи труд. Или поне кротко да къкри.

В същото време младежите ще се шляят по хоремагове. Вярно, оттам няма да може да се купи кой знае какво, но ще ги има, а витрините им ще са пълни с лъскави неща… за очите на чужденците, децата на тираджиите и онези от партията.

За сметка на това на самите млади няма да им пука много, защото ще са забили очи в смартфоните си „Правец“, таблетите си „Правец“ или лаптопите си „Правец“. Една марка за всички, за да няма сърдити. Разбира се, те може и да не са чааак толкова бързи, но пък за сметка на това ще издържат на всякакви удари.

А като си вземеш една джаджа, я сменяш след около поне 10-15 години. Хем здрави, хем така или иначе ще ти се наложи да чакаш горе долу толкова, че да ти дойде пак ред за покупка. Но пък машинката ти ще си работи безотказно (с по някой друг удар в земята между другото). А и нали ти стига само да си разцъкваш профила във ВКонтакте, както и останалите руски версии на Snapchat, Twitter, Instagram и т.н.

А има ли интернет (особено ако той е цели 20 мегабита) нещата са супер. Само трябва да внимаваш какво пишеш в социалките, че чичковците от ДС пазят и то много по-добре от родната полиция. Но не си ли отваряш устата за политика и такива работи, всичко е наред. Виж, „Мелодия на годината“ е съвсем безопасна тема.

Там няма да има Криско и Гери-Никол, но пък за сметка на това естрадата ще си има Кристиан Талев и Гергана Николаева Георгиева, гордо взели щафетата от Орлин Горанов и Силвия Кацарова. Самите формати няма да са мръднали кой знае колко от 70-те насам. А някъде тайно по мазетата хора ще слушат нелегално Бийонсе и Джъстин Бийбър.

Телевизията пак ще е само една, с няколко програми, за да може да се наврат всички роднини на големите водещи и режисьори. По тях няма да върви Big Brother, че да не вземат да си помислят нещо зрителите, нито предавания от типа на „Фермата“, защото това така или иначе повечето хора ще си го изпитват и сами на село. За сметка на това „Минута е много“ ще се готви след няколко години да отпразнува 40 години на екран.

Нямаше да има „Игра на тронове“, но и без това една камара хора така или иначе харесват повече руския „Кухня“. Щяхме да си имаме руски супергерои, руски фентъзита и руска фантастика, а от Москва току виж позволят и България да си направи собствени.

Въобще идилия. А най-доброто от страната ще се представя пред света по време на „Знаме на мира“ (под патронажа на Жени Живкова). Да видят всички как в България расне здрава, социалистическа младеж… Докато всичко наоколо си върви бавно и спокойно, донякъде зациклило в средата на 80-те. Петилетка след петилетка..

Източник: www.chr.bg


4 comments

  • Някой си

    02.09.2018 at 13:27

    „Правец“ за времето си бяха едни от най добрите в света! Ако бяха продължили така сега Самсунг /които бяха световно неизвестни/ щяха да им дишат праха! А от „Нокия“ , световно неизвестни по него време, пращаха „специалистите си“ у нас да се учат как се правят тел централи! И във много други производства бяхме на световно ниво! По брой на електрониката падаща се на домакинство по него време бяхме на едно ниво със Западна Европа. А и предавания по телевизията като „Минута е много са много по полезни от това да гледаме кой къде щипе проститутка в леглото вечер /Биг Брадър/ ! Хайде стига с тези глупости за соца! 😉 През соца бяхме далеееееееч по нагоре в класацията на Индекса на ЧОВЕШКОТО развитие към ООН. Сега сме на път да влезем в индекса на МАЙМУНСКОТО развития. На равна нога с африканците!

    Reply

    • Комсорг

      02.09.2018 at 15:45

      Ти къде видя най добрия Правец,при Елка та ли?Аз съм инженер и направих прощъпулник на Правец8.Не е хубаво да лъжеш,а ако не знаеш, по добре мълчи.Това че Сендов охкрадна компютъра от японците,не значи че сме направили нещо различно от компот.Стегни се малко,ако можеш!

      Reply

  • Ники

    02.09.2018 at 17:14

    Нищо не е вярно в по горната статия.Виждаме как се разви Китай по добре от САЩ и след 10 години ще е първият в света по всичко жалко че тия дето пишат глупостите няма да са живи.

    Reply

  • иван

    02.09.2018 at 18:14

    Тоя да си навре статията на едно място дето не вижда слънце .
    Сега сме много добре с наркоманите , с убийствата и немотията да ти е.. демокрацията

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.


За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ