Експерти разкриха: Ето коя дребна подробност можеше да предотврати трагедията край Своге!

АВТОБУС

Връзката между компютърната система на КАТ и тази на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” – бившата ДАИ, е можела да предотврати трагедии като тази в Своге. Това обясниха експерти, цитирани от “Труд”.

В случай, че автобусът не е бил на преглед от 5 до 25 август – денят на катастрофата, на екраните на пътните полицаи и на инспекторите от ДАИ отдавна е трябвало “да светне червена лампичка”. При този сигнал автоматично да се спре от движение автобуса, да се уведоми фирмата превозвач, а служител да я проверят на постоянния й адрес..

Славов си спомни, че повод за въпроса му станал тежка катастрофа с работници в Шуменско, возени от камион, който никога дотогова не е бил на технически преглед. Г-жа Бъчварова му отговаря, че приема идеята ище се обяви обществена поръчка за централизиране на системата за регистрация и отчет на превозните средства и техните собственици.

Проверка показа, че подобен търг не е бил обявяван през последните 3 години. Поставената задача обаче е трябвало да се изпълни не от МВР, а от ДАИ, тъй като там се събират и обработват данните за годишните технически прегледи. Системата в агенцията е по-модернизирана, но и в момента не е съвместима с тази за полицейските регистрации, а справките се правят при поискване на информация, поясниха специалисти.За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ