Горещи разкрития: Арабаджиеви укрили над 100 млн. лв. данъци! Иван Гешев се закани и на други знатни фамилии…

вълчо арабаджиев

Към момента на провеждане на действията на разследването Ветко Арабаджиев и съпругата му са се намирали във Франция. Сега не мога аз да кажа къде точно са. Това заяви пред Нова телевизия зам.-главният прокурор и председател на Специализираната прокуратура Иван Гешев във връзка с операцията срещу семейство Арабаджиеви

„Има заповед за издирване от Интерпол и Европейска заповед за арест. Така че мога да кажа. че не са на почивка, а се укриват“, добави той.

„Няма вариант те да хванат самолета и да се върнат в България. Ще бъдат арестувани на летището на страната, в която се намират“, каза още магистратът.

„Прокуратурата не е искала заседанието срещу тези лица да бъде закрито. Това беше искане на защитата. Това означава, че защитата се притеснява от нещо, а не прокуратурата“, уточни шефът на Специализираната прокуратура.

„Проведохме акцията, когато събрахме достатъчно доказателство. Такава акция ще направим срещу всяка фамилия, за която имаме доказателства“, категоричен е Иван Гешев.

„Имаше оперативна информация от оперативните служители. Периодът на разследването е от януари месец тази година, но ще бъде разширен“, разкри той.

„Има намерена таблица, в която са описани невнесните данъци от 2008 година до днес. Тази сума е в размер на десетки милиони левове и може да стане над 100 милиона лева“, допълни магистратът.

„За нас категорично е ясно, че това са изпрани пари. Кой държи 10 млн. лв. в брой. Толкова пари се държат в брой, когато не може да се докаже произходът им. За нас гаранцията от 20 хиляди лева не е адекватна“, заяви Иван Гешев във връзка с вчерашното решение на съда да пусне обвиняемия Вълчо Арабаджиев и двете счетоводителки с гаранция от 20 хиляди лева.

Бившият шеф на Централната служба за борба с организираната престъпност (ЦСБОП) Тихомир Стойчев коментира, че този случай много прилича на бягството на Цветан Василев след фалита на КТБ. По думите му, когато се прави наблюдение по едно такова разследване, въпросните лица трябва да се следят постоянно дори и със СРС-та. „Трябвало е да ги задържат още при опит да излязат от страната. Сега ти обявяват за издирване, вероятно ще ги задържат и почват едни дълги и тромави процедури по връщането им в страната“, заяви Стойчев.

На това мнение бе и Тихомир Безлов, който допълни, че става дума за известен кредитен милионер и е съвсем реалистична хипотезата семейство Арабаджиеви да са знаели, че ги разработват, тъй като при една такава голяма операция обикновено нещата изтичат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ