Българският съд се подигра с народа! Вижте какво решение взе по случая с милионите на Арабаджиеви?

вълчо арабаджиев

Съдът е черната дупка в родната правораздавателна система. Решението да бъде пуснат срещу смешната гаранция от 20 000 лв., колкото искат от всеки катастрофирал шофьор на пътя, милионерския син Вълчо Арабаджиев е позорно за Темида.

Опорочава скандално цялата система, а най-страшното е, че е гавра с неистовите усилия на прокуратурата да налага законност в държавата. Подигравка е и с обществото, което заради подобни решения, вече 30 години след падането на комунизма така и не получава най-важното – законност и справедливост.

Хронологията е следната. Спецпрокуратурата направи една от най-брилянтните си акции в историята, по всички световни правила. Без никакъв теч на информация, въпреки че удариха мастити бизнесмени със сериозни връзки, спипаха с неопровержими доказателства организирана група за укриване на данъци за над 100 млн. лв. Семейство Арабаджиеви буквално за няколко часа бе хванато по бели гащи с над 10 млн. евро в брой, скрити в каси, в чували и дори кутии за обувки. Арестуван бе синът им, у когото също бяха открити над 2 млн. лв. с неясен произход – Вълчо Арабаджиев.

Какво обаче направи съдът?

Пусна под гаранция от едва 20 000 лв. , при все, че у него са открити такива сериозни суми в брой. Както и всички други задържани. Доказателствата за облечените в тога, заклели се да раздават правосъдие у нас, явно не означават нищо. Първо засекретиха дело от обществен интерес,за да държат в затъмнение цялото общество и да не стане ясно как така въпросната фамилия е укривала данъци за близо 100 млн. лв.

Едва ли за човек разполагащ дори само с тази сума ще е проблем да си плати гаранцията и да се изнесе по най-бързия начин на някой топъл остров, както до момента правят родителите му. Зам.-главният прокурор Иван Гешев потвърди днес, че Маринела и Ветко Арабаджиеви се укриват и са пуснати за издирване, защото не се връщат доброволно вече пети ден в страната. Че те обувките на Вълчо струват повече от гаранцията, наложена от съдия Велислава Ангелова от специализирания съд.

Решението й е гавра с неистовите усилия и брилянтната акция на полицията и спецпрокуратурата. И доказа на практика порочния начин на работа на съда у нас по старата максима на прехода – „Ние ги хващаме, те ги пускат“. Подобни решения поставят под съмнение независимостта на съда и все остро поставят в обществото въпроса кога най-после съдиите, скрити зад лъскави стени и дълги тоги, чиито заплати плащаме с данъците си, ще отговарят за действията си, рушащи правовия ред в държавата.

„ПИК“



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ